Connect with us

Cat este de sigur sa folosesti un telefon putin mai vechi, sa spunem unul pe care deja il ai de 2 ani de zile si care deja nu mai primeste actualizari de securitate. Exista si varianta sa detii un smartphone produs de o companie care nu prea trimite asa ceva sau daca o face, o face rar de tot.

Deci, este sigur? Depinde foarte mult ce fel de persoana esti, cum utilizezi telefonul, ce aplicatii ai instalate si daca faci transferuri bancare sau plati online.

Folosirea unui terminal care nu mai primeste actualizari de securitate, creste riscul de a fi vulnerabil in fata amenintarilor cunoscute si recent descoperite. Mai exact, nu beneficiaza de corectari pentru vulnerabilitatile si problemele de securitate identificate dupa ultima sa actualizare.

Cat este de sigur sa folosesti un telefon putin mai vechi

Android este un sistem de operare destul de sigur si in general, nu sunt probleme si nici nu au fost semnalate unele grave, exista insa si exceptii. Insa, chiar acest nivel de securitate depinde de mai multi factori.

Sursa aplicatiilor, setarile de securitate, producatorul aparatului si nu in ultimul rand, comportamentul utilizatorului. Dar in esenta, Android poate fi considerat un sistem de operare sigur.

Si pana la urma, cum ar trebui sa procedam daca inca mai folosim un smartphone ceva mai vechi si care nu mai primeste nicun update?

In primul rand, trebuie sa fiti foarte selectivi in ceea ce priveste instalarea aplicatiilor. Le descarcati numai de la surse de incredere, cum ar fi Google Play Store sau daca este cazul, din magazinul oficial al producatorului telefonului.

Cat este de sigur sa folosesti un telefon putin mai vechi

Revizuiti si limitati permisiunile pe care le acordati. Daca o aplicatie cere permisiuni care nu par necesare pentru functionalitatea sa, este bine sa te gandesti de 2 ori inainte de a accepta ceva. Nu apasati pe diverse linkuri primite de la persoane necunoscute. Acestea pot sosi inclusiv prin Messenger sau prin grupuri de WhatsaApp, SMS, etc.

Mare atentie cand navigati pe internet, evitati sa deschideti linkuri sau atasamente suspecte! Este poate cel mai important amanunt de care trebuie sa tineti cont! Asigurati-va ca aveti backup-uri actualizate pentru datele importante salvate si stocate in smartphone.

Cat este de sigur sa folosesti un telefon putin mai vechi

Desi este adevarat ca nu poate compensa lipsa actualizariilor, un software antimalware pentru Android poate oferi un nivel suplimentar de protectie si va poate avertiza atunci cand a descoperit o serie de probleme.

Si nu uitati – Daca folositi telefonul mobil pentru activitati importante sau pentru a accesa informatii sensibile, ar fi bine sa luati in considerare achizitionarea unui model mai nou care primeste actualizari de securitate.

In functie de modelul pe care il aveti acum, puteti verifica in meniul de setari – despre telefon – versiunea software de securitate.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra, și sunt pasionat de acest domeniu. Misiunea mea este sa ajut cititorii sa inteleaga mai bine lumea in continua schimbare a tehnologiei mobile si sa le ofer sfaturi utile pentru a face cea mai buna alegere cand vine vorba de gadgeturi si aplicatii Sper sa nu te dezamagesc cu niciun articol! Lectura placuta!