Connect with us

Tutoriale telefon

Ce inseamna overclock, cum il facem si care sunt avantajele dar si dezavantajele lui

Published

on

Ce inseamna overclock, cum il facem si care sunt avantajele dar si dezavantajele lui

In momentul in care ai decis sa rootezi telefonul, deschizi usa multor functii noi si care iti vor face experiaenta considerabil mai buna, azi vorbim despre overclock.
Overclock este procedura prin care marim frecventa la care ruleaza procesorul, lucru care va da un impuls de performanta insa doar daca este facut cu grija. Inainte sa va spun despre cum faceti aceasta procedura si de ce aveti nevoie, haideti sa vorbim putin despre ce aduce in plus dar si la ce trebuie sa avem grija.





Avantaje:

Frecventa mai mare imbunatateste performanta in jocuri, aplicatii cu “foame” de resurse
Telefonul se va misca mai bine si va fi mai rapid
Aplicatiile se vor incarca mai rapid
Puteti conserva bateria prin underclock (micsorarea frecventei)

Dezavantaje:

Cresterea frecventei poate duce la scaderea mai rapida a bateriei
Underclock-ul va reduce performanta telefonului
Nu poate fi crescuta frecventa cu mai mult de 10-20% din cea actuala pentru ca va rezulta instabilitate si probabil telefonul va “ingheta”
Trebuie sa aveti grija la temperatura de lucru a procesorului dupa marirea frecventei, o frecventa prea mare va face procesorul sa degaje mai multa caldura si pe termen mai lung il poate face inutilizabil.
Acum, motivele pentru care exista overclock-ul sunt destul de clare. Ai un procesor mai slab? Faci overclock si ii imbunatatesti performanta. Vrei sa joci jocuri mai pretentioase si procesorul nu le poate “duce”? Overclock! Insa, cum facem overclock?





hqdefault
Pentru asta aveti nevoie de un custom kernel cu aceasta functie implementata. Exista o varietate mare de kernele pe forumul xda si veti gasi probabil unul corespunzator pentru telefonul vostru.

Atentie, procedura nu va functiona cu kernel-ul original al telefonului!
Dat fiind faptul ca modificarea unui kernel este destul de complicata se poate sa fac si un tutorial in acest sens insa vom vedea, pana atunci puteti gasi dupa cum am spus kernel modificat pentru overclock pe xda.
Dupa ce ati descarcat kernelul acesta va trebui instalat prin intermediul unui recovery customizat. Aveti grija ca kernel-ul sa corespunda exact modelului vostru de telefon si versiunii de Android!
Dupa instalare din meniul Wipe al recovery-ului dam Wipe Dalvik Cache apoi din meniul Advaced vom selecta Fix permisions. Dupa ce am facut toti acesti pasi putem deschide telefonul.





Pentru a aplica o frecventa noua va trebui sa descarcam o aplicatie de overclock cum ar fi No-frills CPU Control   aplicatie disponibila gratuit in Google Play.
Tot ce avem de facut este sa deschidem aplicatia si sa selectam o frecventa maxima din prima lista. In lista a doua putem selecta frecventa minima la care sa lucreze procesorul, este indicat sa o alegem pe cea mai mica disponibila pentru a economisi baterie.
Capture
Din a treia lista putem alege profilul procesorului, astfel putem alege intre:

OnDemand (cel mai potrivit, creeaza un echilibru intre performanta si durata bateriei),
UserSpace (nu face nimic),  
Powersave (va folosi mereu cea mai scazuta frecventa a procesorului pentru a salva baterie),
Conservative (o combinatie intre OnDemand si Powersave),
Interactive (Ca si OnDemand dar schimba mai frecvent si mai rapid frecventele),
Smartass (ca si Interactive dar mai “inteligent” in alegerea fecventelor).
Putem alege oricand alt profil care ne convine la momentul respectiv. Daca vrem ca setarea sa ramana si dupa repornirea telefonului vom bifa casuta Set on boot. Dupa ce am selectat frecventa corespunzatoare vom apasa Apply.
Asta este tot, acum telefonul cu siguranta va functiona mai rapid dar este posibil si ca durata bateriei sa scada.
Atentie, faceti un back-up inainte de a instala noul kernel pentru a nu avea probleme!

2 Comments

2 Comments

  1. Miță

    aprilie 22, 2016 at 13:37

    Haide, ce e așa mult… Sa mărești cu 10% în procesor “normal”, de vreo 1.2 GHz, înseamnă să-l faci de 1,3 GHz. La ce te-ar putea ajuta? :))

    • Mihai Cristian

      aprilie 22, 2016 at 14:13

      Sa stii ca poate ajuta, bine poti sa il maresti si cu mai mult insa dupa cum am spus te poti trezi cu telefonul inghetat sau care nu vrea sa mai porneasca.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des

Copyright © 2012 - 2024 androidro Portalul tău de noutăți și stiri din lumea telefoanelor mobile. Aici vei găsi cele mai recente informații despre telefoane, aplicații, actualizări software, dar și sfaturi utile. Telefon: 0768.779.750, Adresa: Strada Nicolae Labis 42, Brasov, Cod postal 500171