Connect with us

Ce prefera romanii? Android sau iPhone, cateva statistici, cateva statistici interesante, sunt date culese pe parcursul unui an de zile si puse la dispozitie gratuit de catre platforma statcounter.com. Dar chiar si asa, trebuie sa tinem cont ca nu avem in fata niste statistici oficiale.

Aceste date sunt trimise chiar de catre utilizatori! StatCounter functioneaza prin inserarea unui cod JavaScript in paginile unui site. Acest cod JavaScript se executa de fiecare data cand un utilizator viziteaza site-ul, colectand diverse date despre vizita acestuia.

Si printre aceste date, se numara si sistemul de operare de pe care utilizatorul a facut accesarea. Odata ce informatiile sunt colectate, platforma aceasta le proceseaza si le prezinta in rapoarte. Deci, ceea ce vedem mai jos reprezinta practic o statistica reala, usor de cititi si adevarata.

Dar asta nu inseamna ca procentajele arata cat de multe telefoane ce folosesc un anumit sistem de operare sunt in Romania. Trecand peste aceste amanunte mai mult sau mai putin importante, este clar ca romanii prefera robotelul verde si procentul nu este deloc unul de neglijat.

Dar poate fi explicat destul de usor. Gasim telefoane Android care costa chiar si sub 200 lei, adica un pret cat se poate de mic. Pe de alta parte, un iPhone nou (sau chiar si second hand) este mult mai scump si nu toata lumea isi permite o astfel de achizitie.

Ce prefera romanii? Android sau iPhone, cateva statistici

Totusi, sistemul de operare Windows este in continuare in topul preferintelor. Pe locul 2 urmeaza Android cu 39.49 procente in luna iune 2023, apoi iOS (iPhone/iPad, etc.) cu 12.81%, un procentaj destul de mic in comparatie cu cele de pe primele 2 pozitii.

Observam in primul grafic (cu portocaliu) ca Android a oscilat destul de mult in ultimul an, iOS avand o prezenta destul de liniara. Daca mai sus am vazut cota de piata a sistemelor de operare, mai jos vedem cota de piata din Romania a producatorilor de dispozitive mobile.

Ce prefera romanii? Android sau iPhone, cateva statistici

Ce prefera romanii? Android sau iPhone, cateva statistici

Samsung are 43%, Apple 24%. Dar la nivel mondial, Apple reuseste sa ajunga pe primul loc cu 28% si Samsung pe pozitia 2, cu 24%. Interesant!

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra, și sunt pasionat de acest domeniu. Misiunea mea este sa ajut cititorii sa inteleaga mai bine lumea in continua schimbare a tehnologiei mobile si sa le ofer sfaturi utile pentru a face cea mai buna alegere cand vine vorba de gadgeturi si aplicatii Sper sa nu te dezamagesc cu niciun articol! Lectura placuta!