Review gadget
Cei mai buni ochelari VR ai anului 2017, cateva pareri
Cei mai buni ochelari VR ai anului 2017, cateva pareri – Epoca realitatii virtuale este in plina expansiune (din nou) cu foarte multe dispozitive noi si din ce in ce mai performante, dar si cu foarte mult continut.
Ideea de realitate virtuala nu este noua. Circula in spatiul tehnic de mai multi ani, insa recent, tehnologia a spart unele dintre barierele de durata. A inceput cu dispozitive precum Google Cardboard, care deschide noi oportunitati in lumea VR pentru oricine are un smartphone, si a continuat cu ochelari premium, extrem de performanti, cum ar fi HTC Vive sau Oculus Rift.
Asadar, acestea fiind spuse, prezentam in continuare cateva dintre sistemele VR de varf disponibile. Preturile lor variaza dramatic, insa nu acest lucru vrem sa-l subliniem prin intermediul acestui articol.
Oculus Rift
Ochelarii VR Oculus Rift au fost probabil amintiti cel mai des pe site-urile de specialitate, in comparatie cu orice alt sistem VR. Initial lansat ca un proiect pe Kickstarter si apoi achizitionat de Facebook, Oculus Rift este unul dintre cele mai interesante sisteme VR pe care le veti gasi.
Sistemul contine o pereche de ochelari, incarcati de senzori, ofera un afisaj pentru fiecare ochi si are casti integrate. Sistemul vine si cu o camera, care are rolul de a oferi mai multe informatii de detectare a miscarii si, este livrat initial, cu un controler Xbox One. Controlerul Oculus Touch personalizat costa unde in jurul a 1000 de lei. De asemenea, pentru a utiliza acesti ochelari VR veti avea nevoie si de un PC performant, ceea ce va aduce un cost suplimentar substantial.
Rezultatul este un sistem VR capabil sa creeze lumi si jocuri uimitoare. Acesti ochelari VR cu siguranta sunt in categoria premium VR.
HTC Vive
La fel ca si in cazul Oculus Rift, ochelarii VR HTC Vive necesita si ei un PC performant pentru a functiona.
Totusi, HTC Vive difera de alte sisteme VR, deoarece va ofera libertatea de a va deplasa in jurul unei incaperi. In timp ce alte sisteme va vor permite cateva miscari de baza, HTC Vive utilizeaza senzori IR montati pe pereti pentru a va pozitiona locatia in spatiul fizic, integrand acest lucru in lumea virtuala. Dezavantajul este ca veti avea nevoie si de un spatiu suficient de mare pentru a folosi ochelarii VR in acest mod.
Exista controlere personalizate de tinut in mana, locatiile acestora fiind cartografiate in spatiul 3D, oferind astfel foarte multa versatilitate atunci cand vine vorba de imersiune si interactivitate.
Sony PlayStation VR
In loc sa prezinte un sistem VR complet, PSVR-ul Sony este un accesoriu pentru consolele PS4, PS 4 Slim si PS Pro, ceea ce inseamna ca este un sistem mai putin costisitor decat Oculus Rift sau HTC Vive.
Ochelarii VR in sine costa in jur de 1500 de lei, iar faptul ca o consola este mai putin pretentioasa decat un PC pentru jocuri high-end, inseamna ca se vor mentine costuri scazute in continuare. PlayStation VR utilizeaza aceleasi tehnologii ca celelalte sisteme VR, deci rezolutia ecranului este mai mica decat la HTC si Oculus.
Ochelarii VR monitorizeaza miscarea capului dvs si se folosesc de PlayStation Camera si de controlerul PS4, pentru a prezenta o experienta VR de foarte buna calitate. Acesti ochelari virtuali reprezinta o extensie a consolei PS4, ceea ce pentru multi o sa insemne o alegere mai usoara.
Samsung Gear VR
Samsung au fost printre primii care au lansat o pereche de ochelari VR, lansand Gear VR, co-dezvoltati impreuna cu Oculus si proiectati sa functioneze alaturi de un smartphone, in loc sa aiba nevoie de o conexiune la un PC sau o consola.
Deja au existat mai multe versiuni de Gear VR, care sustin o serie de modele diferite de smartphone-uri de la Samsung. In interiorul acestor ochelari VR exista lentile pentru a imparti afisajul intre ochi, iar in combinatie cu cele mai recente dispozitive Samsung care ofera imagini de inalta rezolutie, rezulta intr-o realitate virtuala de buna calitate.
Gear VR deschide usa catre utilizarea ochelarilor VR cu dispozitive mobile, insa pentru acestia va trebui sa detineti si un smartphone Samsung.
Shinecon AIO
Acesti ochelari VR Shinecon sunt construiti la fel ca majoritatea numelor importante din domeniu, cu materiale de o buna calitate si o constructie solida. Fabricati din materiale plastice, cauciuc, sticla si spuma, calitatea lor este mai mult decat acceptabila si designul este unul placut majoritatii. In comparatie cu alte modele de ochelari VR, acestia nu mai au nevoie de un smartphone pentru a functiona. Este de ajuns sa introduceti un card SD pe care sa aveti aplicatii si jocuri si gata, nu va mai chinuiti cu telefonul.
Procesorul este un Octa Core ARM Cortex A 17 tactat la o viteza de 2.0 GHz, alaturat unei memorii RAM de 2 GB si unei memorii interne de 16 GB. De asemenea, sistemul de operare este un Android varianta 5.1, care ar trebui sa functioneze fara probleme cu orice joc si aplicatie doriti. De asemenea, ecranul acestor ochelari VR este unul de foarte buna calitate, fiind un OLED cu o diagonala de 5,5 inch si o rezolutie Full HD, 1920 x 1080. De asemenea, fiind un gadget portabil, ochelarii au inclusa si o baterie cu o capacitate de 3200 mAh, ceea ce o sa va asigure o autonomie maxima de 3 ore si jumatate.
LG 360 VR
LG 360 VR este o pereche de ochelari VR pe care trebuie sa ii conectati la telefonul LG G5, prin intermediul cablului USB Type-C. Acest sistem ia forma unei perechi de ochelari, pe care ii veti purta mult mai conventional decat altele.
Setul cu casca are in interior doua afisaje IPS de 1,8 inch, cate unul pentru fiecare ochi. Fiecare afisaj are o rezolutie de 960 x 720 pixeli, rezultand in total 639 ppi. Aceste afisaje stau in spatele lentilelor care pot fi focalizate in mod independent (nu puteti purta ochelari de vedere si acesti ochelari VR in acelasi timp), precum si posibilitatea de a regla latimea, pentru a se potrivi mai bine fetei.
In final, va recomand sa va informati bine inainte de a cumpara un astfel de gadget, Internetul este plin, pentru a putea lua o pereche de ochelari VR potrivita pentru nevoile si bugetul dvs.