Connect with us

De ce este sigur sa transferam date prin NFC si ce inseamna aceasta tehnologie deloc noua, dar prezenta pe multe dintre telefoanele noastre. In special, folosim acest mijloc de comunicare pentru a plati cu telefonul mobil (prin intermediul unui portofel electronic / aplicatie), dar NFC-ul poate mult mai mult si in special, este foarte sigur cand vine vorba despre transferul unor date confidentiale.

nfc ce inseamna

Si asta deoarece are o raza de actiune mica, in jur de 10 cm! In acest mod, transferul de date se realizeaza in siguranta si nu exista riscul de interceptare de catre alte dispozitive NFC care se afla la distanta mai mare. Deci, pe viitor, daca vreti sa partajati documente, fisiere sau poze pe care nu vreti sa le vada altcineva, folositi NFC-ul si nu conectivitatea Bluetooth! Cea din urma are o raza de actiune mult mai mare, dar exact acest avantaj se poate transforma in dezavantaj.

Ce inseamna si cum functioneaza NFC-ul?

NFC (Near Field Communication) este o tehnologie de comunicație fara fir si a fost lansata in anul 2004 prin colaborarea dintre Sony, Philips și Nokia. Primul telefon mobil dotat cu asa ceva a fost Nokia 6131 in timp ce iar primul Android cu NFC a fost Samsung Nexus S, lansat in anul 2010.

nfc ce inseamna poza 2

Procesul de comunicare prin NFC se desfasoara in modul urmator: un dispozitiv compatibil emite un camp electromagnetic prin intermediul unei antene integrate, iar un alt dispozitiv NFC poate recepționa acest camp electromagnetic prin intermediul unei antene proprii. Prin acest mod simplu dar ingenios, datele sunt transferate intre cele doua telefoane (sau alte gadgeturi) prin intermediul unui camp electromagnetic.

Nu trebuie sa ai un telefon scump pentru a te bucura de acest element de conectivitate si puteti folosi aceasta tehnologie inclusiv pe post de cheie prin utilizarea unui card de acces la birou, locuinta sau camera de hotel, validarea unui abonament pentru transportul public, etc. Cu toate ca exista unele asemanari intre NFC și încarcarea wireless, acestea sunt utilizate în scopuri diferite si folosesc protocoale și metode de comunicație distincte.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra, și sunt pasionat de acest domeniu. Misiunea mea este sa ajut cititorii sa inteleaga mai bine lumea in continua schimbare a tehnologiei mobile si sa le ofer sfaturi utile pentru a face cea mai buna alegere cand vine vorba de gadgeturi si aplicatii Sper sa nu te dezamagesc cu niciun articol! Lectura placuta!