baterie

Ne pacalesc producatorii cu ecranele telefoanelor si cu specificatiile?

Ne pacalesc producatorii cu ecranele telefoanelor si cu specificatiile?

Tot cercetand noi telefoane aparute pe piata, observ ca multi producatori prezinta ecranele ca fiind capabile sa reproduca 1 miliard de culori.

Mai nou, un ultimul an, vad ca deja s-a ajuns la 68 miliarde de culori. Chiar eu pe acest site am trecut mereu in dreptul unui display aceste specificatii si le-am prezentat ca fiind un avantaj. Pe de o parte este, dar ce ar fi sa intram mai mult in subiect si sa aflam daca suntem pacaliti.

Concluzia aceasta o veti trage voi, eu va prezint acum cateva detalii pe care le consider interesante. Este totul pur marketing? Trebuie sa credem acele postere frumos colorate, exemplificate si pline de “minuni”?

Pana nu de mult, ecranele telefoanelor reproduceau 16.4 milioane de culori. Acum, producatorii ne spun ca au ajuns la 1 miliar de culori si mai nou, 64 miliarde. Vedem noi aceste culori? Sunt capabili ochii nostri sa sesizeze diferentele acestea?

Unele surse sugereaza ca ochiul uman mediu poate distinge intre 1 milion si 10 milioane de culori. Altii sugereaza ca numarul poate fi de pana la 100 de milioane in anumite conditii.

Este important sa stiti ca aceste numere se refera la cat de multe culori o persoana medie ar putea sa distinga in mod teoretic in conditii ideale. In practica, numarul de culori pe care o persoana le poate observa poate fi mult mai mic si poate fi afectat de o varietate de factori, inclusiv varsta, sanatatea ochilor si conditiile de iluminat.

Dar la ce se refera companiile cand spun miliarde de culori? De obicei, este vorba despre adancimea de culoare a ecranului, care este masurata in biti.

De exemplu, un ecran cu o adancime de culoare de 8 biti pe canal (rosu, verde, albastru) poate afisa 256 de tonuri diferite pentru fiecare canal de culoare, ceea ce inseamna ca poate afisa un total de aproximativ 16,7 milioane de culori (256 x 256 x 256).

Un panou de 10 biti pe canal poate afisa 1024 de tonuri diferite pentru fiecare canal de culoare, rezultand in aproximativ 1,07 miliarde de culori (1024 x 1024 x 1024).

Ne pacalesc producatorii cu ecranele telefoanelor si cu specificatiile?

Si chiar daca un display este capabil sa redea 1 miliard de culori, nu inseamna neaparat ca vei putea vedea toate acele culori.

Este adevarat, un panou cu o adancime de culoare mai mare poate oferi o reprezentare mai fidela a imaginilor cu texturi de culoare, reducand distorsiunile si efectul de posterizare.

Chiar daca este intr-un fel o strategie de marketing, adancimea crescuta a culorilor poate oferi beneficii reale in ceea ce priveste calitatea imaginii. Putem spune ca suntem pacaliti numai pe jumatate? 😉

Nu ma intrebati care sunt aceste telefoane, numarul este foarte mare si nu trebuie sa platim mult pentru ele, chiar si un mid-range are asa ceva. Dar ca o curiozitate, niciun display prezent pe un telefon Samsung nu este capabil de asa ceva. Asta nu inseamna ca ele nu sunt performante, chiar din contra, sunt printre cele mai performante.