Acasă Stiri despre telefoane

Detalii despre Snapdragon 888, primul procesor cu Cortex X1

1

Asa cum promiteam in momentul anuntului celor de la Qualcomm, revin si cu detalii ceva mai tehnice in legatura cu noul chipset de top, Snapdragon 888. Fabricat pe o tehnologie de 5nm, dar nu primul din lume disponibil pe un smartphone cu Android.

Kirin 9000 poarta aceasta titulatura. Dar din pacate, procesorul celor de la Huawei nu va ajunge pe modele mai variate. In schimb, cu siguranta ca asta se va intampla cu acest SD888. Se poate lauda cu ceva.

Este primul procesor destinat telefoanelor mobile care are si un nucleu de tip Cortex X1. Comparat cu Cortex A78, X1 este capabil sa execute cu 33% mai multe instructiuni. Nucleul ajunge sa ruleze pana la maxim 2.84Ghz, are o capacitate cache L1 si L2 ce a fost dublata, la fel si SIMD (single instruction, multiple data).

Cortex X1

Procesorul este echipat cu 3MB sistem cache si 4MP L3 cache si in total sunt 8 nuclee. Pe langa noul Cortex X1, mai exista 3 de tip Cortex-A78 ce ruleaza pana la viteze de 2.4GHz si 4 nuclee Cortex A55 care ating 1.8GHz.

Eficienta energetica este imbunatatita cu aproximativ 25 de procente si per total, Snapdragon 888 este cu 25% mai rapid in comparatie cu SD 865. Avem si o placa grafica noua, mai paerformanta si ea cu 35% fata de vechea generatie.

Este vorba despre Adreno 660 (cu suport 10bit HDR), GPU pe care gamerii il vor adora. Construit pentru a oferi gaming la 144fps, utilizeaza tehnologia Variable Rate Shading (VRS) care deja este prezenta pe consolele PlayStation 5 sau integrata in placile video de la AMD / Nvidia. Tehnologia aceasta poate creste performantele cu pana la 30%.

Snapdragon 888 sta bine si la securizarea datelor, este primul chipset pentru telefoanele mobile care respecta standardul Content Authenticity Initiative. Inteligenta Artificiala ajunge la generatia 6, apare si caracteristica Hypervisor ce permite aceluiasi hardware sa ruleze mai multe sisteme de operare si in acelasi timp sa secuizeze datele pentru fiecare in parte.

Asta nu inseamna neaparat ca telefoanele mobile vor putea rula mai multe sisteme de operare sau ca macar le vom putea instala. Posibil ca aceasta carcateristica sa fie utilizata pe tablete sau dispozitive de tip notebook.

Avem de-a face si cu Bluetooth 5.2 + tehnologia audio Qualcomm aptX ( algoritmi de compresie deținuti de Qualcomm) pentru o calitate audio de exceptie in momentul in care ascultam muzica la dispozitivele fara fir. 

Este si primul procesor pentru telefoanele mobile ce utilizeaza un modem Snapdragon X60 5G integrat, modem de a treia generatie ce accepta sub-6 și mmWave plus viteze de download de pana la 7.5 Gbps si upload de 3 Gbps. 

Snapdragon 888 integreaza si Wi-Fi 6G (banda 6 GHz), telefoanele vor putea descarca in retelele WiFi cu viteze de 3.6 Gbps. Qualcomm ne spune ca este cel mai rapid WiFi din industrie.

Procesorul este echipat si cu triplu ISP (Image Signal Processor), asta inseamna ca 3 camere foto vor putea fi utilizate simultan pentru diverse scopuri. Poate gestiona trei fluxuri video 4K HDR sau captura trei fotografii de 28MP in același timp. Gratie faptului ca fiecare camera foloseste propriul ISP, tranzitiile intre senzori se vor realiza mai rapid.

Asteptam toate aceste date si in realitate, adica sa le vedem la treaba integrate intr-un telefon mobil. Deja Realme si Xiaomi au anuntat ca primele terminale care vor avea integrat acest chipset urmeaza a fi lansate in curand.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.