Connect with us

Desigur, “foame de bani” nu este o expresie prea academica, dar poate fi folosit cu usurinta pentru a transmite din start ceea ce vrea sa spuna acest articol. Nu vom da nume de producatori, dar trebuie sa stiti ca recent, am auzit ca pana si cele mai accesibile telefoane vor veni fara charger in cutie!

Am mai discutat pe marginea acestui subiect si multi producatori spun ca prin lipsa unui charger in ambalaj, salveaza planeta. Sau macar o tin mai putin poluata. Asa sa fie? Hai sa vedem!

Foame de bani sau o planeta verde? Disputa pe incarcator!

 • Ne spun ca dimensiunea ambalajului ar fi mai redusa. Automat, pentru fabricarea cutiei ar fi utilizate mai putine materiale, unele care oricum ajung la gunoi. Ajungand la gunoi = mai mult gunoi = mai multa poluare.
 • Apoi, ne mai spun ca oricum, in casa utilizatorul mai are incarcatoare si ca lipsa lui din cutie nu ar fi o tragedie.

Dar ce nu ne spun?

 • Se nasc cateva intrebari! De ce atunci fabrica telefoane cu incarcare rapida? Acea incarcare rapida devine valabila numai cu accesoriile originale, unele care se vand separat si care nu costa deloc putin.
 • Concret, sunt slabe sanse ca un telefon fabricat de X sa se incarce rapid cu incarcatorul telefonului fabricat de Y.
 • Din start, cade faza “oricum are un incarcator prin casa”.
 • Apoi, daca tot vand chargere dedicate, va trebui sa le cumparam pentru a ne putea bucura de incarcarea super rapida, o tehnologie pe care de altfel o si salutam, este importanta!
 • Daca le cumparam, acestea vor veni in ambalaje din plastic si carton, unele care oricum ajung la gunoi…
 • Aceste accesorii vor trebui si ele depozitate si transportate, etichetate, etc. Adica logistica, transport, poluare separata.
 • Nu este o poluare dubla? Prima cand primesti telefonul (fara charger) si apoi cand cumperi separat incarcatorul sau cablul? Vor fi 2 transporturi pe care curierul le va face sau chiar tu. Ar fi ECO daca te-ai duce cu un mijloc de transport electric sau daca in tot acest proces s-ar folosi numai un mijloc de transport electric.

Deci, in 2023, trebuie sa va asteptati ca pana si telefoanele de buget (majoritatea) sa nu mai aiba in cutie un incarcator dedicat. Dar aceste telefoane vor suporta incarcare rapida, una disponibila numai cu un charger original, cel ce va costa cel putin 20 USD! Unde se duc acesti bani? Ati ghicit! Si sa nu va ganditi ca va scadea pretul telefonului…

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra, și sunt pasionat de acest domeniu. Misiunea mea este sa ajut cititorii sa inteleaga mai bine lumea in continua schimbare a tehnologiei mobile si sa le ofer sfaturi utile pentru a face cea mai buna alegere cand vine vorba de gadgeturi si aplicatii Sper sa nu te dezamagesc cu niciun articol! Lectura placuta!

1 Comment

1 Comment

 1. Io

  august 31, 2022 at 20:54

  Foarte corecta analiza. E vorba de escrocherie, nu mai pun incarcator, dar nu reduc pretul corespunzator si dava fraierul vrea incarcator il plateste de fapt dublu. Radeam azi la o clinica cu doua tomberoane, hartie si plastic. Paharul de cafea era hartie si plastic, lingurita de.lemn, cum sa faci colectare de deseuri cum trebuie? Lasand la.o parte ca ambalajele contaminate nu se refolosesc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *