Connect with us

Stiri despre telefoane

Hai ca asta e tare, Apple anchetata in Romania de Consiliul Concurentei

Published

on

Va vine sa credeti sau nu, insa Consiliul Concurentei din Romania a lansat o investigatie care vizeaza companiile Apple Inc. si Apple Distribution International Limited, denumite impreuna “Apple”, privind o eventuala incalcare a regulilor de concurenta in domeniul publicitatii pe aplicatii pentru dispozitivele mobile iOS. Tare curios sunt cum se va termina…

Asa cum stim, Apple detine un sistem inchis si integrat vertical, care cuprinde componente hardware, software si servicii online. Singurul magazin de aplicatii acceptat pe telefoanele iPhone este AppStore.

Consiliul Concurentei are suspiciuni ca Apple ar fi profitat de pozitia sa dominanta, favorizand propriile servicii publicitare si limitand accesul la datele utilizatorilor folosite in scopuri publicitare.

Advertisement

Un aspect esential al investigatiei se refera la politica ATT (“App Tracking Transparency”) adoptata de Apple. Se crede ca aceasta politica a incurajat utilizatorii sa limiteze accesul altor aplicatii la profilul publicitar IDFA (“Identifier for Advertisers”).

Acest lucru ar fi redus competitia in publicitatea pe aplicatii pentru iOS, avand implicatii pentru agentii de publicitate, dezvoltatori de aplicatii, prestatori de servicii de performanta si consumatori. Teoretic, sa intelegem ca ar trebui sa accepte si alte magazine de aplicatii in propria platforma?

Alte tari din Uniunea Europeana, incluzand Franta, Italia, Germania si Polonia, au demarat investigatii similare. Important de stiut ca, in conformitate cu legislatia concurentei, nu se interzice detinerea unei pozitii dominante, ci abuzul acestei pozitii in relatie cu alte companii sau consumatori.

Advertisement

In cazul in care se constata o incalcare, companiile risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri, probabil una enorma ;).

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des