Connect with us

Stiri despre telefoane

Iata ce este WiFi 7 si ce ar trebui sa stii despre standard

Published

on

WiFi 7, succesorul standardului Wi-Fi 6E, a fost finalizat inca din 2022 si aduce acum, in 2024, o serie de imbunatatiri majore fata de generatiile anterioare. Aceste imbunatatiri includ viteze mai mari, latenta mai mica, capacitate crescuta si eficienta imbunatatita.

Viteza este cea mai importanta

Una dintre cele mai importante imbunatatiri ale Wi-Fi 7 este viteza. Standardul este proiectat pentru a oferi viteze de pana la 46 Gbps, ceea ce este de patru ori mai rapid decat WiFi 6E.

Aceasta crestere a vitezei va face posibila streamingul de videoclipuri 8K fara intreruperi, jocuri online competitive si alte aplicatii cu cerinte ridicate de latime de banda.

Advertisement

Latenta imbunatatita

O alta imbunatatire importanta a Wi-Fi 7 este latenta. Standardul este proiectat pentru a oferi o latenta de pana la 2 ms, ceea ce este semnificativ mai mica decat latenta de 10 ms a Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 7
Lansare2024
Standard IEEE802.11be
Rata maximă de date46 Gbps
Benzi de frecvență2.4 GHz, 5 GHz, 6 GHz
Lățime de bandăPână la 320 MHz
Modulație4096-QAM OFDMA (cu extensii)
MIMO16×16 UL/DL MU-MIMO
RUMulti-RU
MACMLO

Reducerea latentei va face posibila o experienta mai receptiva pentru aplicatii precum jocurile online, realitatea virtuala si realitatea augmentata.

wifi 7

WiFi 7 este proiectat pentru a oferi o capacitate crescuta. Standardul poate suporta pana la 100 de dispozitive conectate simultan, ceea ce este de cinci ori mai mult decat Wi-Fi 6E.

Capacitatea crescuta va face posibila conectarea mai multor dispozitive la o singura retea Wi-Fi fara a fi nevoie sa se reduca viteza sau latenta.

Advertisement

Fiecare frecventa din spectrul Wi-Fi este segmentata in mai multe canale. De exemplu, frecventa de 2.4 GHz are 11 canale, fiecare avand 20 MHz.

In schimb, banda de 5 GHz contine 45 de canale, care nu sunt limitate la 20 MHz, ci pot fi combinate pentru a forma canale de 40 sau 80 MHz.

Pentru banda de 6 GHz, standardul Wi-Fi 6E permite canale cu o latime de pana la 160 MHz, acoperind un total de 60 de canale.

Advertisement

7 merge si mai departe, sustinand canale cu latimi de pana la 320 MHz. Astfel, cu cat latimea canalului este mai mare, cu atat capacitatea acestuia de a transmite date creste semnificativ.

Eficienta mult mai buna

WiFi 7 este mai eficient decat generatiile anterioare. Standardul utilizeaza o varietate de tehnici pentru a imbunatati eficienta, inclusiv:

Operatiune Multi-Link (MLO): MLO permite routerelor WiFi 7 sa se conecteze la dispozitive compatibile pe mai multe canale in acelasi timp. Acest lucru poate ajuta la imbunatatirea vitezei si a latentei, in special in zonele cu interferente si pentru aplicatiile cu cerinte ridicate de latime de banda.

Advertisement

O tehnologie noua si, in prezent, exista doar cateva dispozitive care o suporta. Cu toate acestea, pe masura ce mai multe dispozitive vor trece la Wi-Fi 7, acesta va deveni o optiune mai importanta pentru cei care doresc cele mai recente si mai bune performante de conectivitate wireless.

De ce avem nevoie de aceasta tehnologie?

Persoanele care doresc sa vada videoclipuri 8K sau sa joace jocuri online competitive. Persoanele care utilizeaza aplicatii cu cerinte ridicate de latime de banda, cum ar fi realitatea virtuala sau realitatea augmentata. sau cei care locuiesc in case mari sau care au multi dispozitive conectate la reteaua lor Wi-Fi.

Wi-Fi 7 este inca o tehnologie noua si, in prezent, exista doar cateva dispozitive care o suporta. Cu toate acestea, pe masura ce mai multe dispozitive vor trece la Wi-Fi 7, acesta va deveni o optiune mai accesibila.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des