Connect with us

Stiri despre telefoane

Iata de ce telefoanele mobile nu vin cu antivirus instalat

Published

on

Iata de ce telefoanele mobile nu vin cu antivirus instalat si ma refer acum la sistemul de operare Android, cu asta ne ocupam noi aici. Si in ultima perioada, tot am mai scris articole legate de tot felul de probleme pe care companiile specializate le descopera.

Aplicatii cu probleme, unele care ti-ar putea accesa datele personale fara permisiunea ta, iti injecteaza reclame in sistemul de operare, in browser, malware, spyware si tot tacamul.

Spre exemplu, Windows vine cu un firewall si probabil ati observat ca atunci cand detecteaza o problema, sunteti instant notificati si fisierul respectiv este sters sau introdus in carantina. Dar de ce Android nu are un mecanism asemanator avand in vedere ca si in acest domeniu exista amenintari?

Advertisement

Android este bazat pe nucleul (kernel) Linux, care este un sistem de operare open source. Este considerat in general mai sigur decat alte sisteme de operare, dar nu chiar imun.

Aplicatiile antivirus pot folosi resurse semnificative ale sistemului, ceea ce ar putea incetini functionarea telefonului si ar putea reduce durata de viata a bateriei. Acestea ar trebui sa scaneze fara intrerupere fisierele si asta ar putea cauza alte probelem. Pentru a evita acest lucru, majoritatea producatorilor de dispozitive Android prefera sa nu preinstaleze astfel de aplicatii.

Android este un sistem de operare foarte sigur si are multe mecanisme de securitate incorporate, cum ar fi Google Play Protect, care scaneaza aplicatii pentru software-uri rau intentionate. Acest lucru face ca necesitatea unui antivirus separat sa fie mult redusa.

Advertisement

Daca iti cumperi un telefon produs de o companie mai titrata vei observa ca lunar, producatorul iti va trimite actualizari de securitate. Exista departamente intregi care cerceteaza acest domeniu si ele trebuie sa fie mereu cu un pas inaintea celor care vor sa creeze probleme.

Este important sa stiti ca sistemul Android se bazeaza pe un model de izolare a aplicatiilor, ceea ce inseamna ca fiecare aplicatie rulata pe un telefon are propriul sau spatiu de rulare si nu poate afecta alte aplicatii sau sistemul in sine. Acest sistem limitativ de permisiuni face dificila, daca nu imposibila, instalarea si rularea unui program rau intentionat.

Chiar daca telefoanele ce ruleaza acest sistem de operare nu vin cu un antivirus preinstalat, utilizatorii ar trebui sa fie increzatori in masurile de securitate existente si sa acorde atentie practicilor lor personale de securitate. Daca vreti, puteti instala un antivirus din Google Play, majoritatea sunt gratis. Dar nu cred ca este absolut necesar sa faceti asta.

Advertisement

Citeste acum si:

Cod reducere, tableta mai performanta si ecran mare, N-one NPad X

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des