Connect with us

Stiri despre telefoane

Merita sa cumparam un telefon ce are ecran cu rezolutie 4K?

Published

on

Merita sa cumparam un telefon ce are ecran cu rezolutie 4K? Am fi tentati sa raspundem afirmativ si sa negandim la ceea ce inseamna o rezolutie mare si la ce beneficii poate oferi. Insa, trebuie sa gandim ceva mai mult, mai in amanut si sa trecem rapid peste prima impresie pe care ne-o poate face o rezolutie ultra.

Rezolutie UltraHD pe un televizor? Da, cu siguranta. Dar pe un smartphone? Haideti sa vedem argumente pro si contra.

Cand ajungi sa cumperi un telefon nou, unul dintre aspectele ce se discuta des este rezolutia ecranului si sunt disponibile o multime de optiuni pentru cumparatori. Totusi, o intrebare care vine frecvent este daca ochii nostri pot vedea diferenta intre 1080, 2K sau 4K.

Advertisement

Raspunsul, desi poate surprinde pe unii, este ca, in majoritatea cazurilor, nu pot.

Merita sa cumparam un telefon ce are ecran cu rezolutie 4K?

Perceptia vizuala a unei persoane depinde de o serie de factori. Acestea includ acuitatea vizuala, distanta de la care individul respectiv se uita la ecran si dimensiunea acestuia. In general, pe un ecran de telefon mobil, diferenta dintre rezolutiile Full HD (1080p), 2K si 4K este greu de remarcat pentru majoritatea oamenilor in conditii normale de utilizare.

Merita sa cumparam un telefon ce are ecran cu rezolutie 4K?

Privirea noastra are o limita in ceea ce priveste capacitatea de a distinge detalii fine, un concept cunoscut sub numele de acuitate vizuala. La distantele obisnuite de vizionare pentru un telefon mobil, ochiul uman are dificultati in a distinge pixelii individuali la rezolutii mai mari de 1080p.

Advertisement

Acesta este motivul pentru care, desi un ecran 2K sau 4K poate oferi o claritate teoretica mai mare, aceasta imbunatatire poate fi practic neobservabila pentru multi oameni.

Merita sa cumparam un telefon ce are ecran cu rezolutie 4K?

In timp ce ecranele de inalta rezolutie pot imbunatati calitatea vizuala a anumitor tipuri de continut, cum ar fi fotografii de inalta rezolutie sau clipuri video, acestea vin si cu cateva dezavantaje. De exemplu, rezolutie consuma mai multa energie, ceea ce poate duce la o scadere a duratei de viata a bateriei.

Am avut si am un smartphone cu o rezolutie superioara FHD, dar niciodata nu am setat-o mai sus. Pur si simplu nu observ diferentele, dar am sesizat un consum de energie mai mare. Si sa nu uitam ca platim destul de mult in plus pentru o tehnologie de care nu prea ne bucuram.

Advertisement

Deci, consider ca un ecran cu rezolutie 1080 este mai mult decat suficient pentru a oferi o experienta vizuala placuta. In acelasi timp, rezolutiile mai mari pot adauga valoare in anumite situatii specifice.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des