Connect with us

Tutoriale telefon

Cum sa modifici rezolutia ecranului telefonului mobil tutorial util

Published

on

Modifica manual rezolutia DPI pe ecranul telefonului – Recunosc, titlul este usor inselator, dar nu am gasit o explicatie mai buna pentru a descrie despre ce este vorba. Practic, nu vom modifica manual rezolutia telefonului, ne vom juca cu valorile DPI ale ecranului.

Exista o setare mai putin stiuta de catre majoritatea posesorilor de telefoane mobile cu Android. Aceasta setare este ascunda in meniul optiuni dezvoltator, meniu care nu este disponibil in mod defult. El trebuie activat pentru a avea acces la optiunile pentru dezvoltatori.

Am sa va arat in cele ce urmeaza cum sa activati acest meniu secret si cum sa jonglati cu valoarea dpi. DPI inseamna „Dots Per Inch” – reprezinta numarul de puncte individuale care pot fi plasate intr-o linie in intervalul de 1 inch. Spre exemplu, in mod default, ecranul telefonului meu are 336 dpi. Este un OnePlus cu rezolutie 1440 x 3120 pixeli si diagonala de 6.67 inch.

Advertisement

Daca modific valoarea dupa bunul meu plac, pot avea mai mult spatiu pe display. Este adevarat, totul va fi usor mai mic, dar intra mai multa informatie. Este o valoare cu care va puteti juca, insa nu foarte mult. Daca setez o valoare mai mare fata de cea default, va incapea mai multa informatie pe display. Daca setez o valoare dpi mai mica, efectul va fi invers.

Daca setati o valoare mult prea mare sau mult prea mica, este posibil sa nu mai puteti controla telefonul si sa fiti nevoiti sa-l resetati la valorile din fabrica. Recomand sa nu exagerati! O faceti pe propria raspundere, chiar daca sunt sanse mici sa se intample ceva.

Modifica manual rezolutia DPI

Iata cum arata pe telefonul meu. 336 dpi (default) vs 360 dpi (valoarea setata ulterior). Observati ca in prima captura se vad numai doua linii ale zonei de notificari sau de setari rapide. Apoi, in captura nr.2, apar 3 linii. Adica mai multa informatie. Si asta se intampla cu tot continutul redat pe ecranul telefonului! Cu cat valoarea este mai mare, cu atat elementele UI vor deveni mai mici (și invers).

Advertisement

Modifica valoarea dpi – cum se face

Pentru inceput, trebuie sa activam optiuni dezvoltator. Daca ai activata aceasta optiune, poti trece peste acest pas. Intra in setari – despre telefon si cauta “numarul versiunii”. Apasa de 7 ori acolo si vei vedea scris “Ai devenit dezvoltator”. Acum, va trebui sa cauti noua zona pe care ai activat-o.

De regula, va trebui sa intri in setari-sistem si aici o vei gasi. Dar cel mai sigur, poti folosi functia de cautare pe care telefonul tau o are deja integrata. Dupa ce ai reusit sa accesezi “optiuni dezvoltator“, rasfoieste pana ajungi la “cea mai mica latime” (foto sus). Apesi acolo dar nu inainte de a retine bine valoarea restabilita.

Iti va aparea o noua fereastra cu ajutorul careia poti sterge valoarea prestabilita si sa o intorduci pe cea dorita. Iti recomand sa cresti sau sa scazi valoarea cu cateva unitati. Spre exemplu, daca ai 336 dpi, seteaza la 360. Cam cu 30 de unitati. 

Advertisement

Nu va trebui sa repornesti telefonul, noua valoare se va aplica imediat si in mod automat. Apoi, pentru a reveni la valoarea initiala (sa nu o uiti!), trebuie sa reiei procesul. Adica vei intra in optiuni dezvoltator, vei cauta din nou “cea mai mica latime” si vei introduce valoarea initiala. Aceasta optiune cred ca este mai potrivita pentru tablete, dar o puteti incerca si pe telefoane.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des