Connect with us

Stiri despre telefoane

Momentul in care au fost stranse suruburile submarinului Titan

Published

on

Este un subiect pe care l-am urmarit cu mare interes si din pacate, totul s-a sfarsit tragic. M-a intrigat foarte mult povestea aceasta cu cele 18 suruburi ce sunt stranse dupa ce pasagerii sunt urcati in acest “butoi” din fibra. De fapt, asa cum au auzit in presa, numai 17 au fost au fost insurubate, de cel de sus nu s-au atins ( ar fi spus ca oricum nu conteaza).

Cercetand pe YouTube, am gasit un clip video extrem de interesant. Are in jur de 10 minute si daca-l veti urmari pana la capat, veti vedea aventura (nelipsita de peripetii) a altor 5 pasageri care au avut anul trecut o “excursie” pana la epava Titanicului.

OceanGate Titan este unul dintre submersibilele operate de companie. Acesta este conceput sa poata ajunge la adancimi de pana la 4000 de metri. Un aspect notabil al misiunilor OceanGate este expeditia catre Titanic, pe care compania a planificat-o pentru a permite oamenilor de stiinta si exploratorilor sa viziteze si sa studieze celebra epava a navei, “Titanic Survey Expedition”.

Advertisement

Este (sau a fost…) fabricat din fibra de carbon si titan, cu un dom din titan la partea frontala pentru observatii, are o capacitate de cinci persoane. Implozia este un risc real atunci cand vorbim despre explorarea adancurilor oceanelor cu submersibile, procesul prin care un obiect colapseaza sau este strivit din interior datorita unei presiuni exterioare mari.

VIDEO – expeditia anterioara (si pregatirea):

Advertisement

Este opusul exploziei, unde o crestere brusca a presiunii interne duce la ruperea sau disiparea unui obiect in exterior. La implozie, fortele externe care actioneaza asupra obiectului sunt mai mari decat fortele interne care tin obiectul impreuna, cauzand colapsul acestuia spre interior. Presiunea apei creste cu aproximativ o atmosfera pentru fiecare 10 metri coborati sub suprafata apei!

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Titan a fost capacitatea sa de a ajunge la adancimi de pana la 4000 de metri, una dintre putinele nave submersibile din lume capabile sa ajunga la astfel de adancimi (si singura care transporta 5 pasageri).

In functie de misiune, Titan putea ramane sub apa pana la 8 ore, acest timp poate varia in functie de adancimea la care submersibilul opereaza si de sarcinile pe care le executa.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des