Connect with us

Stiri despre telefoane

Neuralink al lui Elon Musk: primul cip cerebral implantat în om

Published

on

Compania Neuralink, fondată de Elon Musk, a marcat un moment important în domeniul neurotehnologiei prin realizarea primei implantări a unui cip cerebral într-un om. O realizare reprezintă (teoretic) un progres semnificativ în cercetarea și dezvoltarea interfețelor creier-mașină.

Înființată în 2016, Neuralink are ca scop dezvoltarea de tehnologii care să permită comunicarea directă între creierul uman și dispozitivele digitale.

Obiectivul companiei este de a îmbunătăți abilitățile cognitive umane și de a oferi soluții pentru diverse afecțiuni neurologice, combinând avansuri în neuroștiință, inginerie și informatică.

Advertisement

Implantarea recentă a cipului cerebral realizată de Neuralink deschide calea către noi posibilități, cum ar fi tratamentul bolilor neurodegenerative și o nouă modalitate de interacțiune om-tehnologie.

Neuralink

Neuralink

Cipul Neuralink este un dispozitiv mic și flexibil, implantat în creier prin metode minim invazive. Dotat cu numeroși electrozi, acesta este capabil să înregistreze și să stimuleze activitatea cerebrală, oferind astfel date valoroase pentru studiul și manipularea funcțiilor cerebrale.

Neuralink – beneficii dar și ceva semne de întrebare?

Pe lângă beneficiile în domeniul medical, precum tratamentul bolii Parkinson sau a leziunilor spinale, tehnologia Neuralink ar putea conduce la îmbunătățiri semnificative ale capacităților umane.

Exemplele includ îmbunătățirea memoriei sau facilitarea controlului dispozitivelor prin gândire. Tehnologia Neuralink ridică și o serie de întrebări etice, de la confidențialitate și consimțământ până la impactul asupra persoanei.

Advertisement

Neuralink este o companie de neurotehnologie fondată de Elon Musk în 2016, care lucrează la dezvoltarea de interfețe creier-mașină (brain-machine interfaces, BMIs) de înaltă bandă.

Scopul principal al companiei este de a dezvolta dispozitive care să poată fi implantate în creierul uman, cu potențialul de a ajuta la tratarea anumitor afecțiuni neurologice și, eventual, de a spori capacitățile cognitive umane.

Neuralink dezvoltă dispozitive sub formă de fire subțiri flexibile, care pot fi implantate în creier folosind un robot chirurgical specializat. Aceste fire conțin electrozi care pot monitoriza activitatea neuronală și, în teorie, pot stimula neuroni.

Advertisement

Pe termen lung, Neuralink speră să dezvolte o metodă prin care oamenii pot comunica direct cu mașinile, folosind doar gândurile. Acest lucru ar putea include controlul dispozitivelor externe sau accesarea informațiilor digitale fără intermediari fizici.

Interesul lui Elon Musk pentru Neuralink este parte a viziunii sale mai largi privind viitorul tehnologiei și umanității, care include și explorarea spațială (SpaceX) și dezvoltarea transportului avansat (Tesla, The Boring Company).

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des