Connect with us

Stiri despre telefoane

Nu te lasa pacalit de camera foto de 200 sau 100 MP!

Published

on

Nu trebuie sa te lasi pacalit sau influentat atunci cand vezi scris “camera foto de 200 sau 100 MP”, am sa va explic in cele ce urmeaza de ce aceasta dotare nu ar trebui sa conteze foarte mult atunci cand vrei sa-ti schimbi telefonul.

Si daca sunteti atenti, nu telefoanele mobile cele mai scumpe sunt dotate cu asa ceva. Chiar din contra, multe modele flagship au 12 sau 48MP, cele de mijloc sau chiar mai ieftine se bucura de senzori cu mai multi megapixeli.

iPhone 14 are senzori de 12MP, versiunile PRO si PRO MAX vin cu 48MP. Este numai un exemplu, dar mai putem adauga destul de modele scumpe, inclusiv cu Android, cele ce nu au inclusi senzori de 200MP, dar pot captura poze excelente.

Advertisement

Calitatea unei fotografii nu este determinata neaparat de numarul de megapixeli ai camerei! Nu te vei apuca sa faci bannere cu ajutorul unui smartphone si nici nu vei lucra in aplicatiile de editare foto/video cu materialele oferite de un smartphone mai ieftin, dar cu un senzor cu multi MP.

Atunci, cum poate un telefon cu 12MP sa ofere rezultate mai bune in comparatie cu unul ce are camera de 100 sau 200MP? Inclusiv capturile in conditii de iluminare scazuta sau filmari.

Cel mai mult conteaza calitatea lentilei si a senzorului, procesarea imaginii, dimensiunea pixelilor si software-ul camerei.

Advertisement

Lentilele si senzorii de calitate superioara pot capta mai multa lumina si pot produce imagini mai clare si mai detaliate, adica mai placute ochiului si mai aproape de realitate. Un senzor mai mare (fizic) poate aduna mai multa lumina, ceea ce poate duce la imagini mai bune in conditii de iluminare slaba.

Apoi, aplicatia camerei are o importanta semnificativa asupra calitatii imaginii. Acesta poate controla setarile camerei, cum ar fi balansul de alb, expunerea, focalizarea, etc.

Sa amintim si de procesarea imaginii, aceasta implica utilizarea de algoritmi pentru a imbunatati calitatea imaginii dupa ce a fost captata de camera telefonului. Acest lucru poate include imbunatatirea culorilor, reducerea zgomotului si optimizarea detaliilor. Nu ai nevoie de multi MP pentru asa ceva, ai nevoie de un producator care stie ce sa faca si cum sa faca!

Advertisement

Pixelii mai mari pe un senzor de imagine “culeg” mai multa lumina, asta se traduce prin imagini mai bune in conditii de iluminare slaba. Desi un numar mai mare de megapixeli poate permite captarea mai multor detalii, acest lucru poate reduce dimensiunea pixelilor in cazul in care senzorul de imagine nu este suficient de mare.

Deci, atunci cand pe un poster scrie mare “200 sau 100MP”, trebuie sa ai in vedere ca exista si mult marketing la mijloc. Nu te grabi sa cumperi un telefon dotat cu asa ceva, mai important este sa-l alegi pe cel cu procesor mai puternic, mai mult RAM sau un display cu tehnologie superioara. Pentru poze excelente, este suficient si un senzor de 12 sau 48MP.

Citeste acum si:

Advertisement

50% in 4 minute, telefonul care se incarca instant, Realme GT3

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des