baterie

Ce are Google de ascuns in legatura cu performantele lui Pixel 8

Ce are Google de ascuns in legatura cu performantele lui Pixel 8

Compania a decis sa interzica accesul la aplicatiile de benchmark populare, o miscare care a generat mai multe semne de intrebare decat raspunsuri. Stim ca procesorul Tensor nu este o racheta, dar masura mi se pare cam dura.

In mod obisnuit, review-urile tehnice includ teste de performanta rulate prin instrumente standard precum Geekbench sau 3D Mark. Cu Pixel 8, Google a intrerupt aceasta practica, creand un obstacol in calea celor care doresc sa inteleaga cu adevarat capacitatea hardware a noilor telefoane. Sau macar sa-si faca o idee, sa vada pe unde pot plasa acest smrtphone.

Google a pus accentul pe Tensor G3, procesorul ce alimenteaza seria Pixel 8, argumentand ca a fost proiectat mai mult pentru eficienta si inteligenta artificiala decat pentru performanta bruta. Insa, anumite publicatii au gasit modalitati de a ocoli acest blocaj, dezvaluind scoruri care nu sunt tocmai favorabile pentru Google si pentru noile terminale.

google pixel 8 benchmark

Comparand rezultatele cu cele ale competitorilor, precum Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, diferenta de performanta devine vizibila. Asta chiar si cand ambele procesoare folosesc arhitecturi similare. Surprinzator, problema ar putea fi asociata cu alegerea Google de a colabora cu Samsung si tehnologia de 4 nm, in loc de a merge pe “mana” TSMC.

Performanta scazuta a chip-ului Tensor G3 este evidentiata si de testele 3D Mark Wild Life Stress pentru GPU-ul Arm Mali-G715. Aceste rezultate au aparut chiar in timpul perioadei in care informatiile trebuiau sa ramana confidentiale, in ciuda tentativelor Google de a le opri.

In plus, teste separate axate pe eficienta au aratat ca Tensor G3 se afla mai jos in clasamentul de performanta eficienta, aproape de nivelul unor solutii anterioare ca Snapdragon 888, adica procesorul cu care venea seria Galaxy S20 de la Samsung.

Nu ca acesta ar fi foarte slab (chiar din contra), dar Pixel 8 este un telefon mobil nou si scump.  Se pare ca, intre timp, aplicatiile au reaparut in Google Play si pot fi instalate din nou pe aceste telefoane. Dar de ce ar fi vrut Google sa ascunda rezultatele?