Connect with us

Stiri despre telefoane

Producătorii de electronice obligați să asigure o extra garanție de 12 luni

Published

on

Consiliul European și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind o nouă directivă care vizează extinderea drepturilor consumatorilor în ceea ce privește repararea produselor.

Directiva introduce o serie de măsuri menite să faciliteze accesul la reparații, într-un efort de a extinde durata de viață a produselor și de a reduce impactul asupra mediului.

Conform acordului, producătorii vor fi obligați să asigure o garanție de 12 luni după efectuarea oricărei reparații, oferind astfel consumatorilor o protecție suplimentară.

Advertisement

Directiva impune producătorilor să pună la dispoziție piese de schimb la un preț rezonabil și să permită utilizarea pieselor second-hand sau produse cu imprimante 3D pentru reparații.

Piese second-hand sau produse cu imprimante 3D

Un aspect central al directivei este încurajarea reparării și reutilizării produselor, în locul achiziționării unor noi. Acest lucru este motivat de constatarea frecventă că produsele electronice și electrocasnice sunt deseori înlocuite în loc să fie reparate, ceea ce generează o cantitate mai mare de deșeuri.

Producătorii de electronice obligați să asigure o extra garanție de 12 luni

Producătorii de electronice obligați să asigure o extra garanție de 12 luni

Directiva vizează inversarea acestei tendințe prin crearea unui cadru mai favorabil pentru reparații.

Printre instrumentele introduse se numără posibilitatea pentru consumatori de a solicita producătorilor să repare produse care sunt considerate tehnic reparabile, conform legislației UE.

Advertisement

În plus, se propune crearea unei platforme online europene pentru reparații, care să faciliteze interacțiunea între consumatori și furnizorii de servicii de reparații.

Acordul stabilește că producătorii trebuie să furnizeze informații despre disponibilitatea pieselor de schimb și să efectueze reparațiile necesare într-un timp rezonabil.

Consumatorii vor avea dreptul de a alege între repararea și înlocuirea produselor defecte, iar perioada de răspundere a vânzătorului se va extinde cu 12 luni după repararea produsului.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des