Connect with us

Producatorii de telefoane mobile mai incearca din cand in cand sa ne surprinda sau sa ne atraga cu diverse tehnologii pe care scrie numai marketing, unele pentru care platim destul de mult. Din fericire, nu este cazul acum, Dolby Vision chiar nu reprezinta un termen de PR sau o “inventie” pe care sa nu o bagam in seama.

In ultimii ani, mai multe branduri de telefoane mobile au inceput sa adopte Dolby Vision pentru a oferi o experienta vizuala superioara utilizatorilor si este posibil sa tii in mana chiar acum un smartphone cu aceasta tehnologie, mai ales daca ai platit destul de mult pe el! Dar nu trebuie sa fie exagerat de scump si spre exemplu, un Poco F4 (2000 lei la eMag) chiar ofera asa ceva.

Dolby Vision

Dolby Vision este o tehnologie de imbunatatire a calitatii imaginii dezvoltata de Dolby Laboratories, putem spune ca este o forma avansata de High Dynamic Range (HDR). Dar primim culori mai vii, contraste mai puternice si detalii superioare in comparatie cu tehnologiile traditionale HDR.

Dar cum functioneaza aceasta tehnologie? Ei bine, ea se ocupa de optimizarea culorilor si a contrastului dintre zonele intunecate si cele luminoase ale unei imagini. Prin utilizarea unui proces numit “tone mapping”, tehnologia ajusteaza luminozitatea si culorile afisate pe ecran, crescandu-le sau scazandu-le pentru a obtine cel mai bun rezultat posibil.

dolby vision poza 2

Asta inseamna o gama mai mare de culori si un nivel mai inalt de detalii, ceea ce ne dorim de la ecranul unui telefon mobil, una dintre cele mai importante componente.

Dolby Vision ofera o gama de culori mult mai larga decat tehnologiile HDR traditionale. Acest lucru se traduce printr-o experienta vizuala mai bogata, cu culori mai vii si mai precise. De exemplu, o scena cu apus de soare va arata culori mai intense si vibrante, ceea ce va crea o atmosfera mai realista si impresionanta.

dolby vision poza 3

Imbunatateste contrastul dintre zonele intunecate si cele luminoase ale unei imagini, permitand o mai buna separare a detaliilor. In acest fel, scena afisata va arata mai tridimensionala si va fi mult mai placuta vizual.

Datorita tehnologiei avansate de tone mapping, Dolby Vision poate afisa detalii mult mai fine si mai clare, atat in zonele intunecate, cat si in cele luminoase. Acest lucru face ca imaginile sa para mai realiste si mai apropiate de ceea ce vedem cu ochiul liber. Ca o scurta concluzie, nu refuzati un tlefon mobil cu o astfel de tehnologie, iti va colora zilele!

sursa foto

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra, și sunt pasionat de acest domeniu. Misiunea mea este sa ajut cititorii sa inteleaga mai bine lumea in continua schimbare a tehnologiei mobile si sa le ofer sfaturi utile pentru a face cea mai buna alegere cand vine vorba de gadgeturi si aplicatii Sper sa nu te dezamagesc cu niciun articol! Lectura placuta!

2 Comments

2 Comments

 1. Alin

  aprilie 4, 2023 at 17:26

  Al meu are dar este inutila pentru ca trebuie sa folosesti continut Dolby pentru a se activa .
  Unde folosesti tu DV pe telefon?
  Îti spun tot eu.Exista pe YouTube la unele videoclipuri , netflix iar in rest nu prea ai unde.Nu se activează si nu este nimic din ce spui tu daca nu este rulat continut compatibil Dolby.Ar mai fi unele aplicații ce pot afisa DV dar nu are rost sa iti zic de ele pentru ca nici tu nu sti sa le folosesti.
  Iar faci topicuri fara sa te informezi 100%.
  Ceea ce am zis aici trebuia sa specifici pentru ca ii duci pe altii in eroare ca au nu stiu ce telefon cu DV iar ei poate nici nu stiu cum sa vada asa ceva pe ele !
  PS Ceea ce am zis este valabil si la tv-uri,tablete,etc capabile Dolby Vision sau pentru audio Dolby Atmos

  Informeaza-te !

  • Cosmin

   aprilie 4, 2023 at 17:43

   ;))) sa inteleg ca nu conteaza daca nu ai continut nelimitat pe gustul tau. Exista mult continut de acest gen, trebuie sa stii sa cauti. Daca iti place, poti ramane la 480p.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *