Connect with us

Daca nu ti-ai activat functia VoLTE pe telefon, ar fi indicat sa o faci. Avantajele sunt multiple, toate telefoanele mobile fiind compatibile cu aceasta tehnologie, exista semnal 4G oriunde si toti operatorii de telefonie mobila din Romania ofera suport pentru asa ceva.

Sau, poate ca ai aceasta functie deja activata, ai observat pictograma, dar nu stii ce inseamna si ai trecut cu vederea. Insa, inainte de toate, sa vedem ce inseamna VoLTE si cum ne poate fi de folos. Apoi, o sa va arat cat de usor se activeaza.

VoLTE (Voice over Long Term Evolution) reprezinta o tehnologie care permite efectuarea de apeluri voce de inalta calitate prin reteaua de telefonie mobila 4G.

In mod traditional, retelele 4G au fost utilizate mai mult pentru conexiunea de date, in timp ce apelurile voce erau inca directionate catre retelele 3G sau 2G. Si automat, calitatea convorbirilor era sau este mai slaba.

Dar daca vei activa aceasta functie, apelurile voce se pot efectua pe reteaua 4G si vei observa o calitate superioara a sunetului si o conexiune mai rapida la apeluri. Mai exact, vei auzi mai bine ce spune interlocutorul si acesta te va auzi mai clar. Si pana la urma, asta cautam atunci cand initiem un apel telefonic.

Acasta tehnologie foloseste o latime de banda mai mare pentru a “transporta” vocea, ceea ce permite o reproducere mai clara a sunetelor si o reducere a zgomotul de fundal.

O alta caracteristica importanta este capacitatea de a efectua apeluri video HD si de a efectua apeluri peste retelele WiFi (VoWiFi). Aceasta din urma poate fi deosebit de utila in zonele cu semnal mobil slab, dar cu o conexiune WiFi puternica.

activare functii pe telefon cum se face volte

Ce se intampla daca ai activat dar treci printr-o zona cu semnal slab 4G sau inexistent? Este simplu, telefonul va comuta in mod automat pe retelele 2G sau 3G pentru a efectua apeluri.

Exista ceva similar si pentru 5G? Da, exista o tehnologie asemanatoare pentru retelele 5G, cunoscuta sub numele de VoNR (Voice over New Radio). Este standardul pentru apeluri vocale pe retelele 5G. Dar pana sa avem un 5G adevarat in Romania, mai avem ceva timp!

Acum, sa va arat cum sa activati aceasta functie sau sa vedeti daca o aveti deja activata, este cat se poate de simplu.

activare si ce inseamna volte

  • Activarea nu difera mult in functie de modelul telefonului, de producator sau de interfata.
  • Tot ce trebuie sa faceti este sa intrati in meniul telefonului -> setari -> conexiuni -> retele mobile.
  • Aici veti cauta si bifa optiunea respectiva. Daca nu exista, inseamna ca trebuie sa cauti mai bine prin meniu, sau ca ai un smartphone 3G.
  • Daca apar probleme (sanse spre zero) in timpul apelurilor si preferati sa dezactivati, urmati pasii de mai sus.
  • Asta a fost tot, acum ti-ai activat VoLTE pe telefon!

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra, și sunt pasionat de acest domeniu. Misiunea mea este sa ajut cititorii sa inteleaga mai bine lumea in continua schimbare a tehnologiei mobile si sa le ofer sfaturi utile pentru a face cea mai buna alegere cand vine vorba de gadgeturi si aplicatii Sper sa nu te dezamagesc cu niciun articol! Lectura placuta!