baterie

ANPC nu iarta nimic si amenzile curg pe banda rulanta

ANPC nu iarta nimic si amenzile curg pe banda rulanta

ANPC a devenit o institutie foarte activa in razboiul cu preturile sau cu informatiile false din campania de Black Friday. De fapt, este vorba despre Comandamentul Special Black Friday, o structura aparținand Autoritații Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Si poate ca cei ce comentau spunand ca “au avocati si nu vor plati sau vor contesta amenda” au dreptate. La fel cum au dreptate si cei ce spun ca “amenda este infima daca o raportam la cat au vandut” sau “bani de pufuleti reprezinta amenda”. Amenzile acestea nu sunt date asa aiurea, probabil ca exista o valoare maxima. Mai exact, Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu poate da o amenda istorica, una sa-i usture cu adevarat.

Astazi, aflam noi vesti de la acest Comandamentul Special Black Friday. Alte 28 de site-uri și magazine cu vanzare directa, care au anunțat reduceri speciale în cea mai activa perioada din an, din acest punct de vedere, au fost verificate de Comandamentul Special Black Friday. Poate ca anul viitor, unele magazine vor juca mai cinstit, macar sa nu mai fie aratate cu degetul de catre ANPC.

ANPC nu iarta nimic si amenzile curg pe banda rulantaAu fost aplicate 3 avertismente și 22 de amenzi contravenționale în valoare de 359.000 lei (aprox 70.000 de euro) și, de asemenea, a fost propusă dispunerea măsurii de încetare a practicii comerciale incorecte, pentru fiecare dintre operatorii economici sancționați.

– Tensa Art Design SRL, Ilfov (www.lensa.ro)
– F64 Studio SRL, București (www.f64.ro)
– SMS România SRL, București
– Montecristo SRL, Ilfov
– Vabro Retail SA, Maramureș
– Artima SA, Cluj
– Meli Melo Fashion SRL, Cluj
– Sboujee Gold SRL, Cluj
– Laceworld Design SRL, Cluj
– Kvantum Sport SRL, Cluj
– Sport Vision Trading SRL, Cluj
– Birth Stone SRL, Cluj
– Inditex Romania SRL, Cluj
– B&B Collection SRL, Cluj
– H&M Henes&Mauritz SRL, Cluj
– Eroglu România SRL, Cluj
– Grand Bazar & Stock House Concept SRL, Oradea
– Smyk All for Kjds SRL; Oradea
– Kik Textillen und Non Food SRL, Oradea
– LPP România Fashion SRL, Bistrița
– Studio Moderna SRL, Bistrița
– Modaverse SRL, Constanța (www.modaverse.ro)
De ce au fost amendate aceste magazine?
– nu există informații care să indice în mod clar și neechivoc data la care încetează oferta și faptul că aceasta se referă a stocul disponibil
– informări confuze pe site referitoare la reduceri la colecția nouă și la oferta de black friday (neconcordanțe între cele două secțiuni ale site-ului)
– prețul de referință afișat pe site nu era cel mai mic preț practicat în ultimele 30 de zile, prin modul incorect de calcul al prețului redus creându-se premisa existenței unui avantaj specific prețului, consumatorii fiind determinați să ia o decizie de tranzacționare pe care nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut realitatea
– nerespectarea prevederilor legale privind afișarea prețurilor (prețnou și preț vechi barat), produsele având un singur preț afișat
– neconcordanțe între prețul afișat la raft și prețul de la casa de marcat
– prețuri ilizibile
– prețul vechi nu este barat, ci acoperit de eticheta cu cel nou
– etichetare dublă.