Acasă Tutoriale telefon 2020 Avem nevoie de telefoane care au 8GB RAM?

Avem nevoie de telefoane care au 8GB RAM?

12

Avem nevoie de telefoane care au 8GB RAM? Producatorii asta cred sau cel putin incearca se ne atraga cu specificatii tehnice cat mai bune, specificatii tehnice care sa ne atraga cat mai mult si evident, sa ne faca sa cheltuim cat mai mult. Personal, cred ca pentru moment 4GB RAM sunt suficienti pe un telefon mobil, hai sa spunem 6GB. Am testat multe telefoane mobile, am butonat si modele cu 6GB RAM, folosesc un Samsung cu 4GB RAM si am prin colectie si telefoane chinezesti cu 4GB RAM.

Da, este o diferenta de la cer la pamant intre 4GB RAM asociati unui Snapdragon si 4GB cu un MediaTEK, asta se intampla si daca discutam despre 6 sau 8GB RAM.

Insa, acesta este un alt subiect de discutie si poate va fi tratat intr-un alt articol. Pana la urma, avem nevoie de telefoane care au 8GB RAM? Sa nu uitam ca un telefon nu este un PC, sunt dispozitive diferite cu sisteme de operare diferite!

Iata o scurta explicatie pe intelesul tuturor:

Stim cu totii ca mai multa memorie RAM inseamna mai multe aplicatii care pot rula concomitent. dar asta e numai o mica parte. De fapt, o parte a memoriei RAM este utilizata inca dinainte ca sistemul de operare Android sa inceapa sa ruleze, iata cum foloseste telefonul tau memoria RAM.

Telefoanele ce ruleaza sistemul de operare Android functioneaza pe o platforma Linux (la fel si Ubuntu, Fedora, Arch sau Rogentos) fisierele sunt estrase direct in RAM in timpul secventei de pornire a device-ului.

Aceasteee fisiere contin nucleul sistemului de operare, adica driverele si anumite module care controleaza hardware-ul si spatiul de stocare pentru a accesa date in si din acel nucleu.

Exista anumite fisiere si foldere speciale din sistem care nu sunt reale propriu zis. Acestea sunt pseudo-fisiere scrise numai la secventa de boot si contin informatii precum nivelul bateriei si viteza procesorului.

Tot ce tine de reteaua de telefonie mobila, datele despre IMEI si setarile aferente sunt inmagazinate in NVRAM (non volatile random access memory), memorie care nu se sterge atunci cand telefonul este oprit. Aceste date sunt transferate catre RAM odata cu softul necesar atunci cand repornesti telefonul.

GPU (graphics processing unit) adica placa grafica (video) a telefonului are nevoie de memorie pt a functiona. Aceasta se numeste VRAM si telefoanele cu Android au aceasta placa video integrata in procesor dar nu au si VRAM, este nevoie astfel de cat mai mult RAM pentru ca procesorul grafic sa functioneze cat mai bine. Probabil ati observat ca fiecare procesor al unui telefon vine cu un anumit model de GPU. Nu este ca la un PC, aici putem schimba placa video ori de cate ori dorim si normal ca o cautam pe cea mai performanta.

Memoria RAM ramasa este folosita pentru a rula, practic, aplicatiile instalate pe telefonul mobil si se ocupa de diverse alte procese. Cu cat mai multa memorie RAM pe un telefon, cu atat mai bine, ramane intotdeauna o anumita cantitate libera si la dispozitie pentru diverse procese. Insa, 8GB nu inseamna totusi cam mult?

avem nevoie de telefoane care au 8gb ram?

Inseamna rezerve mai mari pentru jocuri si aplicatii dar si pentru interfata de utilizator care consuma foarte mult RAM. Majoritatea producatorilor de telefoane mobile procedeaza acum intr-un mod inteligent si parti ale launcherului nu sunt eliminate din RAM si astfel, sistemul de operare ruleaza mai rapid.

Probabil ati observat ca atunci cand folosim o aplicatie care elibereaza memoria RAM prin eliminarea aplicatiilor care ruleaza in fundal, telefonul prinde viata, insa, sunt inchise numai aplicatiile, acel UI nu are de suferit.

Cu cat acest UI este mai aerisit si fisierele mai bine scrise si customizate, telefonul se va misca mai bine. De ca credeti ca multi prefera un Android cat mai clasic si aproape de cel stock? Sau de ce credeti ca producatorii lucreaza in permanenta si lanseaza actualizari ale acestui UI (user interface/interfata utilizator)?

In concluzie, 4 sau 6GB RAM oricum sunt suficienti la ora actuala si oricum mai mereu ramane memorie RAM libera cand sistemul de operare Android ruleaza pe un telefon. De ce sa ramana 3 sau 4GB liberi cand oricum ramane mai mereu 1GB neutilizat?

Este numai un punct de vedere si este o discutie care poate continua oricand, poate multi nu sunt de acord cu cele scrise in acest articol. OnePlus5 are 8GB RAM, asta nu inseamna neaparat ca este la ora actuala cel mai rapid telefon din lume, nu conteaza numai memoria RAM!

Daca interfata si intregul OS nu sunt optimizate, poate avea si 16GB RAM, tot se va misca mai prost fata de unul bine pus la punct dar cu 4GB RAM.

12 COMENTARII

  1. Eu cred ca oneplus vrea sa atraga prin specificatii “extreme” Oneplus nu are tehnologia necesara sa faca display.uri gen s8 (au si recunoscut asta) si atrag clientii cu spec bune si un android clean ( pt mn conteaza foarte mult)

  2. ??••°°One Plus e “Nimicărie chinezească” ( am si deteliat argumentat aici in comentarii mai vechi si de ce) care, de la “flags-killer” cum se dorea initial, a ajuns sa se dueleze in preturi cu granzii samsung,,sony,,apple,,lg,,htc.!! Ultimul model al sau (un kitch de prost gust) costa mai mult chiar decat un LG•G•6• si (..) nici macar certificat IP•68 nu are si nu e doar un minus (nu e singurul) al “fail-ului” cu ‘F’-mare al celor de la One Plus pe 2017.!! Legat de tema din articol,, de data asta nu sunt tocmai de acord cu Cosmin,, si am convingerea ca , un smarphone, cu cat are mai multi GB de memorie RAM- cu atat mai bine.!! Nu insa exagerat acum–personal– consifer ca daca se ajunge la un standard de 8GB memorie RAM v-a fi suficient.!! A explicat Cosmin, in articol, la ce bun sa ai mai multi “giga” de RAM,, cum se distribuie si cum sunt ei folositi de sistem si aplicatii.!!! Asa incat,, consider ca,, e MUL MAI BINE sa iti ramana memeorie RAM nefolosita,, decat sa nu poti rula o aplicatie,,joc etc din cauza lipsei ei.!! Nu te încurcã sa ai si sa ramana,, insa e frustrant sa nu ai indeajuns si sa nu poti rula fluent orice aplicatie.!! Si (…) sa nu uitam,, pe viitor vor aparea aplicatii si jocuri din ce in ce mai solicitante, mai complexe , care vor “papa” memorie RAM o vor “toca” prin complexitatea lor.!! Pe principiu–mai bine mai multa sa ramana ca nu strica decat putina sa nu ai de unde scoate la nevoie ? – concluzia mea asta e.!! ?••?

  3. Personal eu am un xiaomi 3s cu 2 GB de ram, 4000 mA, snapdragon și un Ulefone future cu 4 GB, 3000 mA, și mediatek p10! Când ma joc o fac pe ulefone cu mult mai multă plăcere datorită ecranului net superior și cu o idee mai rapide procesele! Dar, ulefone ajunge să frigă, pe când xiaomi mai deloc! E clar că eu compar merele cu perele, dar dacă xiaomi ar fi avut ecranul lui ulefone și ramul, clar că ar fi fost un telefon mai bun! Cu alte cuvinte, dai peste 500 de dolari, dar stai în față!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here