Connect with us

Stiri despre telefoane

Blue Air primeste de la ANPC o amenda istorica

Published

on

Blue Air primeste de la ANPC o amenda istorica, pune ochii si pe Wizz Air și Ryan Air. Toate acestea se intampla in contextul anularii multor zboruri de catre aceste companii aviatice, unele la mare cautare in perioada de concedii.

Si daca pana acum cei de la ANPC mai erau apostrofati atunci cand aplicau amenzi mai mici cu ocazia controalelor pe care le desfasoara la diversi agenti economici, cei de la Blue Air nu au scapat foarte usor. Trebuie sa plateasca nu mai putin de 2 milioane de euro. Desigur, probabil ca vor urma contestatii, procese, tribunale, etc. Este cea mai mare amanda data vreunei companii din Romania!

Fix pe 1 iulie 2022, aflam ca Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a început o investigație de fond, la companii aeriene care activeaza pe teritoriul Romaniei, necesara ca urmare a sesizarilor primate, referitoare la serviciile oferite de acestea, inclusiv Wizz Air și Ryan Air.

Advertisement

Atunci, aflam ca  începând cu 30 aprilie 2021, ECC Romania (Centrul European al Consumatorilor) a înregistrat 500 de solicitari referitoare la serviciile Wizz Air și 114 referitoare la serviciile Ryan Air. Dar nimic despre Blue Air.

Dar vestile au venit astazi. In perioada 30.04.2021-30.04.2022, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăți în valoare toatală de 66.585.967,68 lei, de către consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene, în care compania aeriană supusă verificărilor operează, cu regularitate, zboruri.

anpc blue air

Comunicat de presa ANPC:

Advertisement

ANPC vs Blue Air: “Ținând cont de aspectele constatate în urma verificărilor și de inexistența cifrei de afaceri declarate a operatorului economic, care a făcut imposibilă stabilirea unei amenzi în procent, Comisia a decis aplicarea unei sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 2 milioane euro, echivalent în lei la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României, la data de 12.07.2022, 9.882.200 lei, în conformitate cu prevederile art.154 (2) din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare.

amenda

Odată cu aplicarea acestei amenzi contravenționale, echipa de control a propus, iar președintele ANPC, prin ordin, a dispus ca sancțiune complementară, măsura de remediere prevăzută la art. 121 alin. (1) lit. a) din legea 363/2007, respectiv ,,… încetarea contractului și restituirea contravalorii serviciilor anulate și a compensațiilor aferente în termen de maximum 10 de zile” cu respectarea opțiunii consumatorilor și cu raportare la toate rezervările anulate și pentru care operatorul economic nu a procedat la restituirea corespunzătoare a sumelor datorate, inclusiv compensații, în urma anulării zborurilor survenite ulterior datei de 30.04.2022.” sursa

Wizz Air și Ryan Air se pare ca sunt si ele vizate si ar trebui sa aiba mare grija…companiile acestea au avut in aceasti perioada, foarte multe anulari sau întarzieri de curse, fara a ține seama de drepturile consumatorilor.

Advertisement

Conform wikipedia.ro, Blue Air este o companie română de aviație privată, de tip hibrid, cu sediul în București. Baza principală a companiei este Aeroportul Internațional Henri Coandă, principalul aeroport al Bucureștiului. În anul 2009, compania a transportat 1,7 milioane de pasageri, cu un grad mediu de ocupare a aeronavelor de 75%

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des