Connect with us

Zoom-ul optic al telefoanelor mobile, despre asta vom discuta in acest articol si vom afla daca din nou, este vorba despre un mic truc de marketing pe care producatorii ni-l ambaleaza frumos, sau din contra, poate ca vorbim intr-adevar despre o functie utila si pe care ar trebui sa o aiba toate telefoanele mobile moderne.

Din fericire, chiar toate telefoanele mobile moderne au camere foto cu zoom optic si nu, nu este vorba la mijloc despre marketing. Insa, depinde si ce vrei sa faci cu telefonul acela, oare merita sa-l cumperi numai pentru ca in dreptul camerelor scrie zoom optic 2 sau 3x?

Zoom-ul optic al telefoanelor mobile, periscop sau telephoto

Si pentru a explica mai batraneste, va spun ca zoom-ul optic ajuta utilizatorul sa mareasca o portiune dintr-un cadru, dar fara a pierde (teoretic) din calitate. Nu trebuie confundat cu un zoom digital, acesta este practic un software de procesare a imaginilor. 

Dar din nou, de cate ori faci poze care implica utilizarea unui zoom optic fara a pierde din calitate? Si de cele mai multe ori, este vorba despre numai 2x, putine sunt telefoanele care suporta mai mult. Cine vrea mai mult, isi cumpara un DSLR cu obiective de calitate si cu pret mare.

Zoomul optic in seamna si parti aflate in miscare. Exact, este o miscare fizica a obiectivului camerei, acesta modificand apropierea aparenta a subiectului prin creșterea distantei focale, obiectivul pur si simplu se indeparteaza de senzor.

Zoom-ul optic al telefoanelor mobile, periscop sau telephoto

Camera periscop

Va mai aduceti aminte de Samsung Galaxy S4 Zoom (foto jos)? Acesta chiar era un telefon revolutionar si venea cu un zoom optic de 10x. Insa, nu a prins la public si motivele sunt evidente. Un telefon mobil trebuie sa ramana un telefon, nu un aparat foto cu o camera foto atasata. Nu puteai tine in buzunar asa ceva.

Zoom-ul optic al telefoanelor mobile, periscop sau telephoto

 

Mai nou, producatorii au inceput sa doteze telefoanele cu mai multe camere, fiecare dintre ele avand un rol. O camera ultrawide (adica incape mai multa imagine in cadru), wide, pentru pozele macro, pentru pozele cu fundal blurat, dar si o camera telephoto. Atunci cand vreti sa utilizati telefonul pentru a surprinde o anumita scena, acesta comuta automat pe senzorul potrivit.

periscop camera

Camera periscop

Va aduceti aminte ca anterior am spus ca exista elemente in miscare? Exista, dar nu in cazul telefoanelor mobile. Se naste acum o intrebare fireasca. Este chiar zoom optic ceea ce ne ofera telefoanele mobile? Sau pur si simplu, asa au decis producatorii ca ar trebui sa se numeasca?

Zoom-ul optic al telefoanelor mobile, periscop sau telephoto

Adevar sau nu, cert este ca asa vom gasi in fisa tehnica. Si pentru ca nu prea este loc in interiorul unui smartphone pentru a integra piese in miscare, producatorii au decis sa vina si cu o alta solutie, una care ne ofera un zoom optic chiar mai avansat, 5x sau chiar 10x, tehnologia lentilelor periscop.

Si atunci, care este diferenta intre camerele telephoto si cele periscop? Un obiectiv periscop, face teoretic acelasi lucru, numai ca sunt mici diferente. Periscopul are deschidere dreptunghiulara, telephoto o are circulara.

OPPO a fost prima companie care a venit cu aceasta solutie in domeniu. Si de atunci pana in prezent, majoritatea telefoanelor mobile de top sunt dotate cu astfel de solutii, separat sau la pachet. Orice denumirea ar avea (persicop sau telephoto), ele ofera un fel de zoom optic telefoanelor mobile. 

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra, și sunt pasionat de acest domeniu. Misiunea mea este sa ajut cititorii sa inteleaga mai bine lumea in continua schimbare a tehnologiei mobile si sa le ofer sfaturi utile pentru a face cea mai buna alegere cand vine vorba de gadgeturi si aplicatii Sper sa nu te dezamagesc cu niciun articol! Lectura placuta!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *