Connect with us

Stiri despre telefoane

Care sunt diferentele majore dintre sistemele Android si iOS si cum ar trebui sa il aleg pe cel potrivit mie?

Published

on

La un articol postat zilele trecute, am primit un comentariu in care cititorul ma intreba ce este bine sa aleaga Android sau iOS?
Raspunsul meu a fost oarecum elaborat si nu m-am grabit sa arunc un raspuns doar de dragul de a ma baga in seama, am spus care sunt cam principalele elemente cheie ce diferentiaza sistemele si desigur, posibilitatea ca el sa aleaga in final daca urmatorul lui telefon va fi un Android sau un iPhone.

appleandroid
In acest articol, am de gand sa reiau si sa intregesc pe cat posibil lista cu diferentele majore dar si cu asemanarile dintre cele 2 sisteme.
Un prim element de diferentiere si de altfel cel mai important, este faptul ca sistemul Android este de tip open-source, deci practic orice producator il poate folosi pe device-ul lor, fara a plati nimic si poate aduce ce modificari doreste. De partea cealalta, sistemul iOS este in directia total opusa, el functionand doar pe dispozitivele produse de catre Apple si in niciun caz nu este modificabil, lucru ce ne duce la al doilea element si anume:
Personalizare crescuta in cazul Android.
Da, sistemul Android permite destul de mult customizarea aspectului cu sau fara acces root. Putem instala alte launchere, putem selecta melodia preferata ca ton de apel (si pe iOS puteti, doar ca melodia trebuie cumparata din iTunes), putem folosi un alt tip de lockscreen si lista continua la nesfarsit. Sa nu mai vorbim daca ai acces root, lucru ce iti permite sa modifici drastic permisiunile si functiile de care dispune sistemul Android.

Pe iOS, singura modalitate de a aduce putin din customabilitatea sitemului Android este prin jailbreak, o procedura destul de grea ce poate duce la un dispozitiv brick-uit, exact ca si in cazul Android, dar aproape imposibil de reparat de catre un utilizator, in cazul Android sunt o multime de mijloace de recuperare, la iOS nu mai vorbim de acelasi lucru ci de o vizita direct la reprezentanta.
1495476771390077507
O alta diferenta, de data aceasta de partea iOS, o resprezinta excelentul asistent virtual Siri, care face o treaba superba in comparatie cu Google Now sau S Voice asistentul vocal al celor de la Samsung, ambele fiind disponibile pe Android. Siri este precis, se adapteaza utilizatorului si iti ofera instant informatiile de care aveai nevoie si pe care i le-ai cerut.
Un alt aspect pozitiv al iOS este blocarea de tip iCloud, o blocare ce face imposibila folosirea unui iDevice daca nu este stiuta parola de la contul iCloud. De ce este atat de buna aceasta blocare? Pai daca patesti ca un astfel de dispozitiv sa iti fie furat dar sa ai activata aceasta functie, hotul va fi in incapabilitatea de a folosi telefonul si astfel, daca va face o resetare nu il va mai putea folosi decat pentru piese, exceptanad placa de baza care este permanent blocata. (pana la introducerea id-ului si a parolei corecte).
Android are un sistem asemanator, prin care ca si in cazul iOS telefonul poate fi gasit sau resetat de la distanta, insa aici avem si o problema, o resetare la valorile din fabrica efectuata din meniul Recovery va face ca contul nostru Google sa dispara si astfel hotul va putea folosi telefonul fara a fi prins.
descărcare (1)
De partea iOS si in general a dispozitivelor Apple este si update-ul constant al dispoztivelor vechi. Spre exemplu iPhone 4s, ce a fost lansat in 2011(!!!) primeste in continuare update-uri de sistem si cea mai recenta versiune disponibila. Rar vedem din partea producatorilor Android un asemenea suport pentru telefoane, cele mai multe neprimind nici macar un update ce sa mai vorbim de ani de zile de suport.


Deosebiri sunt si la capitolul de UI, sistemul Android fiind putin mai primitor cred eu, utilizatorii avand la dispozitie mai multe detalii despre memoria RAM si utilizarea procesorului in timp ce iOS nu ofera aceste facilitati.
Un alt punct forte al iOS este stabilitatea. Este o platforma mai stabila decat Android, cu update-uri constante si ce adauga in permanenta functii noi. Este deja dovedit ca un iPhone are un procesor mai slab si mai putina memorie RAM ca majoritatea flagship-urilor Android, insa optimizarea software este cea care inclina balanta spre performanta ridicata in acest caz.

Cu siguranta stiti de telefoane android cu 4 sau 6GB RAM, asa ceva nu cred ca veti vedea pe un Apple in viitorul apropiat si nici nu cred ca va fi nevoie!

Advertisement

ios-7-vs-android-jelly-bean-1500x880
Deci, ca o concluzie, un mic rezumat al tuturor celor spuse, alegerea ar trebui facuta in felul urmator:
Esti o persoana careia nu ii pasa despre personalizare sau alte artificii si vrei un telefon durabil si stabil? Cu siguranta cel mai potrivit este un iPhone cu sistem iOS.
DAR
Daca esti o persoana careia ii place sa faca totul cum vrea ea, persoana care modifica fiecare coltisor al oricarui obiect pe care il intalneste astfel incat sa ii faca pe plac, atunci cu suguranta Android este alegerea potrivita!
Toate aceste fiind spuse, ma repet si spun ca alegerea va apartine voua in totalitate insa tineti cont si de aspectele ce caracterizeaza fiecare sistem in parte dar si de pret!

Pasionat de tehnologie și gadgeturi, analizez cele mai noi smartphone-uri, accesorii și inovații din industrie. Scriu despre specificații, recenzii detaliate și sfaturi pentru alegerea celor mai bune produse tech.

Advertisement
9 Comments

9 Comments

  1. Iordache Ionut

    mai 8, 2016 at 15:14

    Nu trebuie cumparata de pe itunes melodia ptr a o seta ca ton de apel.

    • Mihai Cristian

      mai 8, 2016 at 15:20

      Da, ai dreptate, sunt si alte posibilitati insa melodiile trebuie convertite in format AAC apoi in .m4r si sa dureze cel mult 30 de secunde deci o gramada de limitatii si proceduri pentru asa o operatie.

  2. gabi

    mai 8, 2016 at 20:41

    Prefer android. Am schimbat pana acum cateva ROM-uri pe telefonul meu, acum m-am oprit la RR CM13. am o multime de optiuni in setari, o multime de teme. imi place sa schimb incontinuu ceva la telefon. Android-ul oricum o sa devie mai popular asta daca nu e deja, dat fiindca multe telefoane cu android sunt ieftine deci accesibile.

  3. Relu

    mai 9, 2016 at 00:31

    Incepand cu Android 5.1 daca ai setat un PIN, patern sau o parola pt deblocare si in acelasi timp ai si un cont google legat cu dispozitivul, nu se mai poate folosi telefonul fara introducerea contului google legat cu el inainte de resetare, chiar daca este facuta din recovery.
    In legatura cu actualizarile, trebuie sa fim constienti ca una e sa faci update-uri pt 20 de dispozitive, in cazul apple, si alta e sa faci update-uri pt sute de modele, cum e cazul multor producatori, dar oricum e un + pt iOS…

  4. Florin Stanciu

    mai 9, 2016 at 16:33

    Era interesant daca cuprindeati si WP10 in aceasta analiza…

  5. Iordache Ionut

    mai 9, 2016 at 16:42

    Cred ca inca poti pacali sistemul de securitate pe android.

  6. Iordache Ionut

    mai 9, 2016 at 16:44

    este foarte simplu cu o aplicatie din app store

  7. Miruna

    martie 10, 2020 at 18:57

    E tare

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des