Acasă Tutoriale telefon 2020 Ce inseamna VoLTE si cum se activeaza? 2020

Ce inseamna VoLTE si cum se activeaza? 2020

33

Ce inseamna VoLTE si cum se activeaza? – Teoretic, raspunsul ar fi simplu! VoLTE inseamna voice over LTE, LTE inseamna Long-Term Evolution. Rezultatul, apeluri telefonice de o calitate excelenta si mai multe detalii, la finalul articolului!

Daca aveti un telefon mai performant si conectivitate 4G, probabil ca vedeti si iconita VoLTE in partea de sus a ecranului (depinde si de operatorul de telefonie mobila sau de telefon)!

Daca nu aveti VoLTE deja activat pe telefon (desi este activat default), puteti incerca sa-l activati voi. Am sa va arat cum sa activati VoLTE, ma folosesc de data aceasta de un telefon 4G ce ruleaza Android Nougat pe o platfortma de la MediaTEK.

Intrati in setarile telefonului, wireless si retele, apasati pe “mai multe” si apoi, apasati pe retele mobile. Din acest meniu, apasati pe “Mod 4G LTE imbunatatit”.

Ce inseamna VoLTE?

VoLTE este un standard pentru comunicațiile wireless de mare viteza pentru telefoanele mobile si terminalele de date. Se bazeaza pe reteaua IP Multimedia Subsystem (IMS), cu profiluri specifice pentru planurile de control și media ale serviciului de voce pe LTE definite de GSMA (asociatie care reprezinta interesele operatorilor de rețele mobile din întreaga lume)

 • In data de 14 septembrie 2015, cei de la Orange Romania au introdus serviciul VoLTE pentru terminalele Samsung compatibile.
 • In septembrie 2017, cei de la DigiMobil au lansat serviciul de apel 4G, prin tehnologia VoLTE, pentru toate abonamentele lor.
 • VoLTE exista si in retelele Vodafone sau Telekom Romania.
 • Poti face download si streaming la viteze 4G in timpul convorbirilor telefonice.

VoLTE poate utiliza mai multa lațime de banda pentru a face apelurile telefonice de o calitate superioara. Atunci cand sunteti intr-un apel cu altcineva care utilizeaza tehnologia VoLTE, veti observa diferența de calitate a apelurilor, sunetul este mai clar si mai natural. Un alt avantaj, ar fi dat de apelurile telefonice care se conecteaza mai repede.

Exista totusi un amanunt important. Pentru a efectua un apel vocal HD, trebuie sa utilizati un telefon care suporta VoLTE, intr-o zona cu servicii 4G, iar persoana de la celalalt capat al firului trebuie sa îndeplineasca aceleași cerințe.

Autonomie a bateriei mai buna cu VoLTE?

Oricine utilizeaza in prezent 4G, a observat ca durata de viața a bateriei a crescut cu VoLTE activat. Fara aceasta obtiune bifata,  ori de cate ori efectuați sau primiti un apel, telefonul trebuie sa treaca de la 4G la 2G sau 3G, asta inseamna un stres mai mare al acumulatorului. Toate comutarile acestea, plus necesitatea de a cauta un semnal diferit de fiecare data, pot influenta autonomia.

De ce nu exista 4G cu VoLTE tot timpul?

Problema cu Voice over LTE este ca 4G LTE reprezinta o tehnologie de rețea numai pentru date, deci nu suporta nativ apeluri vocale. 3G și 2G au fost concepute in primul rand pentru apeluri de voce. Astfel, a fost necesar sa se creeze noi protocoale pentru a sprijini apelurile de voce 4G, asta necesitand upgrade-uri pe intreaga infrastructura. Nu exista un standard pentru acest lucru, cu diferite rețele care isi creeaza propriile solutii.

Exista insa cateva probleme dar si solutii obisnuite, mai ales cerinta privind continuitatea apelurilor vocale (SRVCC), ceea ce inseamna pur și simplu ca telefonul va putea reveni la un semnal 2G sau 3G daca va deplasați dintr-o zona cu semnal 4G in timpul apelului. Acest lucru trebuie sa se faca fara intreruperea convorbirii.

33 COMENTARII

 1. Eu am altă problemă și nu știu cum s-o rezolv: in momentul în care activez Volte nu mai pot trimite mesaje text-SMS-uri. Când dezactivez Volte pot trimite SMS. Am umblat in toate setările telefonului , am fost și la cei de la Orange,dar nici la ei nu era problema. Așa că nu activez Volte…

 2. Androidro.ro
  ” Eu nu am sunat, m am informat de la ei de pe site. Inseamna ca nu au si articolul de la ei e asa ca sa fie… ”

  Nu ar fi mai bine sa te informaezi si apoi sa publici? Ai testat vreo retea sa vezi daca merge intradevar VoLTE ? Sau ce ai zis… ia sa-i mai mint p`astia…
  Toti providerii au anuntat de acum 3 ani ca vor lansa tehnologia VoLTE, dar la ora actuala serviciul nu este activ la niciun provider. Momentan se fac teste, teste care vor mai dura. RDS`ul va sparge gheata

 3. @DiiCOT, ar cam trebui tu sa te mai informezi colegutu, Orange si Digi il au functional, perfect functional, asa ca mai usor cu pianul pe scari…Da numai o cautare pe gogu si ai sa te lameresti, cat despre Orange la care sunt eu vrei sa spui ca visez cand imi vad VoLTE pe ecran si delirez cand si functioneaza ?

  • Are dreptate DiiCOT-ul. Au și nu au, în același timp. Dacă tu ai VoLTE/WoWiFi, ca să fie funcțional, trebuie să aibă și apelatul tău ori cel ce te apelează. Asta înseamnă că serviciul acesta va avea funcționalitate deplină doar când toți operatorii vor avea lansat sistemul în mod activ și toți cu care comunicăm să aibă telefoane compatibile. Cu alte cuvinte suntem la început de “drum” cu asta. Va mai dura câțiva ani.

 4. Astia de la Digi nu permit activarea VOLTE decat pe telefoanele pe care vrea muschiul lor (probabil doar cele cumparate de la ei).
  Degeaba am eu telefon compatibil VOLTE si VOWIFI, ca ambele optiuni sunt dezactivate si reteaua Digi nu permite activarea lor.
  Degeaba le activez in *#*#4636#*#*, dar nu se salveaza optiunea si dupa restart apar din nou dezactivate (de catre reteaua Digi).

 5. Gicule, lasa dracu’ figurile cu telefoane destepte si pune mana pe o carte! Daca te’ai informa atat de mult precum stai pe forumuri, ai sti ca nu tine doar de provider activarea VoLTE pe modelele de telfoane compatibile. 😉

 6. Eu am achiziționat 2 telefoane de la eMag, un Motorola Moto G6 (care nu e în oferta de la Digi), și un Motorola Moto g6 plus, care apare în oferta de pe site-ul Digi .
  Până nu am pus tichet la Digi, nu mi-a mers pe nici un telefon pe VoWiFi. După ce “mi-au resetat profilul VoLTE”, m-au pus să dau reboot la telefon…și gata, VoWiFi a început din prima să meargă.Mai mult , acum pot sa pun telefonul in modul avion și dacă activez WiFi in modul avion , apare iconița de apel prin wifi și totul este că și cum aș fi normal în rețeaua lor.
  Morala: sunt șanse mai mici sa îți meargă din prima la Digi , trebuie sa le pui tichet …. și se rezolvă.
  In contrast cu cele povestite mai sus, la telefonul Samsung J7 2017 al soției, daca ii pui un sim Orange , se înrolează din prima pe Orange cu apel 4G sau cu VoWiFi. Fără artificii…fără tichete.
  Însă Digi este pe drumul cel bun din cate vad eu. Mai au de “șlefuit” câteva amănunte de ordin tehnic.
  Vizavi de ce se discuta pe aceasta pagină, mai e de precizat un aspect important: Orange activează VoLTE și VoWiFi doar pe teritoriul României. La Digi treabă sta mult mai bine, daca esti Intr-o tara străină și ai WiFi, e ca și cum ai fi in Romania,poți primi și trimite apeluri la aceleași tarife ca și cum ai fi in tara, fără taxe de roaming. Prin acest aspect se depășește cu mult posibilitatea aplicației DigiOriunde, aplicație de la care doar puteai suna din străinătate în România.
  Păcat că Vodafone are activ VoLTE și VoWiFi in alte țari(India,UK samd) și la noi deloc. Probabil se concentrează pe alte strategii de moment. Pt mine Vodafone Romania au o bila neagră , asta pt ei că s-au lăudat in 2014 că lansează VoLTE și…au făcut-o lată…
  Procentual cred că acum Nr de apeluri VoWiFi sau VoLTE e foarte mic in raport cu apelurile clasice efectuate prin 3G…cu siguranță procentul se va majora de-a lungul anilor.

 7. D-le Liviu, te rog sa-mi spui cum “se pune tichet” la DIGI; am motorola G6 si nu se aude bine in apeluri, mai pierde semnalul si nu-s deloc multumit. Nu ma intereseaza neaparat VoLTE sau VoWiFi, dar daca ar fi activate, poate s-ar imbunatati ceva…Asa ca, daca poti si vrei, te rog sa ma ajuti! Cu stima!

 8. De curând am mai făcut ei ceva la rețea și J4+ funcționează doar acum chiar daca ei au spus că e compatibil de mult… Funcționează perfect.
  J7 încă nu este adăugat în rețea dar puteți activa băgând simul într-un telefon compatibil ( in cazul meu J4+ ) și se activează imediat daca nu merge trebuie să intrați în meniu la ” change imsi ” , treceți pe roaming , restarts telefon apoi intrăm din nou și alegeti Național.
  Singura problemă la J7 este că vowifi funcționează doar cu semnal 4G. Daca activez mod avion nu se conectează vowifi.
  Mai aștept să fie oficial compatibil.
  Ps. Că sa funcționeze astea trebuie că telefonul sa fie csc parca de romania daca e din alta țară nu se activează ( așa au zis cei de la Digi. ).

 9. d3d3LmFuZHJvaWRyby5ybw## <a href='[Link deleted][URL=[Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted]uxormeaso

 10. d3d3LmFuZHJvaWRyby5ybw## <a href='[Link deleted][URL=[Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted][Link deleted]ijihikhu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here