baterie

Ce se intampla cand iei copyright pe YouTube?

Ce se intampla cand iei copyright pe YouTube?

Ce se intampla cand iei copyright pe YouTube? O alta intrebare foarte buna, cred ca sunteti curiosi sa aflati ce se intampla daca folosesti o piesa cu drepturi de autor in clipul tau. Si ideea acestui articol mi-a venit de mult, dar abia acum m-am hotarat sa scriu despre.

Cei ce se uita destul de mult pe YouTube, au observat ca anumiti creatori de continut tot spun “sa oprim muzica sa nu ne certe YouTube”. Sau “da mai incet sa nu ne luam copyright”, “nu avem voie ca ne inchid canalul”, etc.

Ce inseamna sa-ti iei copyright si cum poti lua? Sa spunem ca ai un canal de YouTube, mic sau mare. Nu conteaza. Automat, pentru a nu face materialul video prea monoton, esti nevoit de cele mai multe ori sa inserezi si ceva muzica in clip. Dar de unde iei muzica asta si ce fel de melodii poti pune?

Teoretic, poti sa pe fundal ce vrei. Michael Jackson, Delia, Dani Mocanu, Kylie Minogue, Rick Astley si ce mai vrei. Nu se va intampla nimic. Nu te va da nimeni in judecata, nu ti se va inchide canalul. Dar ce se intampla de fapt?

Vei primi un mail de la YouTube, ceva de genul acesta:

Ce se intampla cand iei copyright pe YouTube?

Eu am nenumarate mesaje identice, nu prea am tinut cont din asta. Dar daca un canal are sute de mii de abonati, atunci este posibil sa-l arda la buzunare. Este adevarat ca am si clipuri cu sute de mii de vizionari si acolo am fost atent la ce muzica am ales.

Insa, clipurile care fac maxim 10.000 de vizualizari si implicit castigi din ele cat pentru  2 pachete de tigari, nu necesita agitatie atat de mare. Banii acestia se duc la cel ce a compus piesa respectiva, destul de nasol totusi. Adica tu muncesti pentru clip si banii se duc la cel de la care ai luat numai muzica ;)) Poti folosi totusi 2 secunde de piesa fara frica.

Ce se intampla cand iei copyright pe YouTube?

Mai exista si copyright video. Daca folosesti imaginile unui videoclip al unei vedete celebre, poti primi acelasi mesaj si vei fi demonetizat. Dar atentie, demonetizat clipul respectiv, nu intreg canalul.

Dupa multe mesaje de genul acesta pe care le-am primit in decursul multor ani de activitate, am constatat ca mai mult de atat nu se intampla nimic. Starea canalului este perfecta.

De unde sa iei totusi muzica fara sa te temi ca vei pierde cativa (mai multi sau mai putini) dolari? Pai chiar YouTube are un canal dedicat pentru No Copyright, mai sunt si altele foarte bune. Exista surse. In concluzie, faza cu “iti iei copyright” nu dauneaza canalului absolut deloc. Este demonetizat clipul si nimic mai mult.