baterie

Cine si de ce l-a demis pe seful ANPC? Prea multe controale?

Cine si de ce l-a demis pe seful ANPC? Prea multe controale?

Cine si de ce l-a demis pe seful ANPC? Prea multe controale? – Sunt intrebari pe care nu mi le pun numai eu, observ ca in mediul online au inceput sa curga articole cu intreabarea “prea multe controale?”, sunt stiri publicate inclusiv de marile redactii.

In urma cu aproximativ o saptamana, scriam pe Facebook despre posibilitatea ca seful ANPC sa fie demis. Iata ca am avut dreptate si asta s-a intamplat. Personal, nu consider ca este normala aceasta demisie. De ce sa inlaturi pe cineva care isi face treaba? A deranjat prea mult prin tactica pe care a avut-o? S-a intervenit politic sau in alt mod? Au fost date ceva telefoane?

Urmaresc subiectul Black Friday inca de la inceput. Dar anul 2021 a venit cu o mare noutate. Toate magazinele mari (chiar si cel mai mare) au primit amenzi. Desi par usturatoare pentru cetateanul de rand (cateva mii de euro), acestea sunt mici pentru un magazin ce vinde de sute de milioane de euro intr-o zi de Black Friday.

Interviu Claudiu Dolot, sef ANPC – dupa demitere.

Dar aceasta este legislatia, probabil ca au fost aplicate amenzile maxime. Insa, altceva vreau sa spun. Nu conteaza cuantumul amenzilor, puteau sa fie si de 1 euro, adica ceva simbolic. Este important ca o autoritate din Romania ne-a spus in mod direct ca sunt magazine mari care ne pacalesc.

Cine si de ce l-a demis pe seful ANPC? Prea multe controale?

Exact aici este problema, informatia aceasta a ajuns la o buna parte a clientilor si acestia (pe buna dreptate) au inceput sa arate cu degetul catre retailer, poate sa nu mai cumpere sau poate ca au curs prea multe comentarii pe retelele de socializare. Acesta este impactul adevarat, mai putin conteaza valoarea amenzii.

Si ANPC-ul se misca bine. Zilnic primeam informatii noi si aflam cum inspectorii verificau promotiile, chiar si in magazinele fizice sau locale, adica din anumite judete. Fusese infiintat chiar si Comandamentul Black Friday! Deci, nu amenda conteaza. ANPC-ul a facut de rusine anumite magazine foarte mari si este posibil ca acest aspect sa nu fi fost pe placul multora.

Claudiu Dolot, fost sef ANPC.

Cine si de ce l-a demis pe seful ANPC? Prea multe controale?

Cine l-a demis pe seful ANPC?

Premierul interimar Florin Catu l-a demis pe președintele Autoritații Naționale pentru Protecția Consumatorului, Claudiu Daniel Dolot. Acesta fusese numit în fruntea ANPC in luna februarie a acestui an.

Joi seara, fostul sef ANPC a reactionat pe Facebook: “Funcțiile sunt trecătoare, dar cel mai important este ceea ce lași în urmă. Protecția consumatorilor nu se negociază, sens în care doar acțiunile, însoțite de rezultate, contează!

De ce a fost demis?

Cred ca numai Florin Catu stie cu exactitate raspunsul la intrebare! Noi putem face speculatii si ne putem gandi ca motivul are o oarecare legatura cu activitatea intensa din ultima perioada. Desigur, motivele pot fi cu complet diferite, dar mi-e greu sa cred ca vom afla adevarul prea curand. Un lucru este cert. Daca ceva merge bine in Romania, acel ceva trebuie oprit.

Sursa foto / Facebook Claudiu Dolot.