Connect with us

Stiri despre telefoane

Cum este construit si cum functioneaza un ecran AMOLED

Published

on

Cum este construit si cum functioneaza un ecran AMOLED

Un ecran AMOLED (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) este construit dintr-un număr de straturi subțiri care funcționează împreună pentru a afișa imagini și video. Este un ansamblu complex de straturi subțiri care trebuie să funcționeze perfect împreună pentru a afișa imagini clare și luminoase.

Această tehnologie oferă avantaje precum un contrast ridicat, o calitate excelentă a culorilor și o eficiență energetică mai bună decât alte tipuri de ecrane. Si daca ai avut un telefon cu aceasta tehnologie, cu greu te mai poti intoarce la un IPS si la culorile mai sterse sau la un contrast mai slab.

ecran amoled

Iată cum este construit un ecran AMOLED:

  1. Stratul de sticlă – În partea de sus a ecranului se află un strat de sticlă care protejează afișajul și oferă o suprafață netedă pentru utilizator. Acest strat este de obicei din sticlă gorilla, care este mai rezistent la zgârieturi și lovituri decât sticla obișnuită.
  2. Stratul de polarizare – Înainte de a ajunge la stratul de emițător de lumină, lumina trebuie să treacă printr-un strat de polarizare care îi permite să treacă într-o singură direcție.
  3. Stratul de emițător de lumină – Acest strat este cel care emite lumina necesară pentru a afișa imaginile pe ecran. Fiecare pixel de pe ecranul AMOLED are un emițător de lumină organic, numit OLED (Organic Light-Emitting Diode), care emite lumina în momentul în care trece un curent electric printr-o substanță organică specială.
  4. Stratul de matrice activă – Pentru a controla fluxul de electricitate către fiecare pixel OLED, este necesar un strat de matrice activă, care conține tranzistoare mici pentru fiecare pixel. Acești tranzistoare permit controlul individual al fiecărui pixel, permițând afișarea imaginilor cu un contrast ridicat și o claritate excelentă.
  5. Stratul de substrat – În partea inferioară a ecranului se află un substrat, care conține circuitele și conexiunile necesare pentru a alimenta fiecare pixel și a controla matricea activă.
  6. Stratul de polarizare inversă – În spatele substratului se află un strat de polarizare inversă, care ajută la controlul fluxului de electricitate și la reducerea pierderilor de lumină.

De ce sunt ecranele AMOLED atât de populare?

ecran amoled telefon

  1. Contrast ridicat și culori intense: Acest tip de panou oferă un contrast ridicat și o calitate excelentă a culorilor. Fiecare pixel este controlat individual, permițând afișarea negrului absolut și a culorilor intense și vii.
  2. Consum redus de energie: Fiecare pixel pe un ecran AMOLED emite lumina sa proprie, astfel încât, atunci când un pixel este afișat pe negru, acesta este complet stins, ceea ce ajută la economisirea bateriei.
  3. Unghi larg de vizualizare: Ecranele AMOLED sunt construite astfel încât să ofere unghiuri largi de vizualizare. Acest lucru înseamnă că veți putea vedea ecranul dintr-o gamă largă de unghiuri fără a observa vreun efect de pierdere a culorii sau a clarității.
  4. Grosime redusă și flexibilitate: Datorită faptului că fiecare pixel emite propria sa lumină, ecranele AMOLED prezente pe telefoanele mobile sunt mai subțiri decât alte tipuri de ecrane și pot fi realizate și în forme curbe.

ecran ips sau amoled

De ce este mai placut si mai avansat un AMOLED fata de un IPS?

Unul dintre cele mai mari avantaje ale ecranelor AMOLED este contrastul ridicat și culorile intense pe care le oferă. Acest lucru se datorează faptului că fiecare pixel este capabil să producă propria sa lumină, permițând afișarea negrului absolut și a culorilor intense și vii. Pe de altă parte, ecranele IPS utilizează o sursă de lumină din spate pentru a lumina pixelii, ceea ce duce la niveluri de negru mai slabe și la culori mai puțin vibrante.

Advertisement

Consum redus de energie

Ecranele AMOLED sunt, de asemenea, mai eficiente din punct de vedere energetic decât cele IPS. Acest lucru se datorează faptului că ecranele AMOLED sunt capabile să închidă complet pixelii negri, ceea ce reduce consumul de energie al ecranului. Pe de altă parte, ecranele IPS nu sunt capabile să oprească complet lumina din spate, astfel că pixelii negri necesită în continuare un consum minim de energie.

Cum este construit si cum functioneaza un ecran AMOLED

Unghi larg de vizualizare

Advertisement

Ecranele AMOLED oferă unghiuri de vizualizare mai largi decât ecranele IPS. Acest lucru se datorează faptului că fiecare pixel emite propria sa lumină, astfel încât nu există niciun efect de pierdere a culorii sau a clarității, indiferent de unghiul de vizualizare.

Grosime redusă și flexibilitate

Datorită faptului că fiecare pixel emite propria sa lumină, ecranele AMOLED sunt mai subțiri și mai flexibile decât cele IPS. Acest lucru înseamnă că acestea pot fi utilizate în dispozitive cu un design mai subțire și mai ușor. De asemenea, ecranele AMOLED pot fi realizate și în forme curbe, ceea ce oferă o mai mare flexibilitate în design-ul dispozitivelor mobile.

Advertisement

În concluzie, ecranul AMOLED este mai bun decât IPS din mai multe motive. Oferă un contrast ridicat și culori intense, consum redus de energie, unghiuri de vizualizare largi, grosime redusă și flexibilitate. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care mulți producători de dispozitive mobile de top utilizează ecrane AMOLED în locul IPS.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des