Acasă Tutoriale telefon Cum putem realiza ieftin fotografii de tip macro?

Cum putem realiza ieftin fotografii de tip macro?

0
nofollow

Cum putem realiza ieftin fotografii de tip macro?

O limitare in cazul fotografiei de tip macro atunci cand utilizati un obiectiv conventional, nu unul special pentru macro, este aceea a limitarii distantei de focalizare, Tuburile de extensie va permit sa deplasati aceasta zona de focalizare a obiectivului pe care il utilizati astfel incat cele mai mici elemente pe care le fotografiati sa fie extrem de clare.

Ce este un tub de extensie?

Un tub de extensie este un distantier care se afla intre obiectivul dvs si corpul camerei de fotografiat, ce are rolul de a modifica distanta de focalizare minima. Distanta de focalizare minima este o masuratoare a celui mai apropiat punct pe care senzorul camerei este capabil sa focalizeze. Daca subiectul ce doriti sa il fotografiati este mai aproape de senzorul camerei decat distanta minima de focalizare a obiectivului, atunci aceasta nu va putea sa focalizeze.

Cu cat tubul prelungitor este mai lung, cu atat va deveni distanta de focalizare a obiectivului mai mica, astfel incat va puteti apropia mai mult de subiect si totusi sa focalizati corect. Ce inseamna acest lucru de fapt, este ca puteti transforma o lentila normala intr-una cu un factor de marire mult mai mare, pentru a obtine imagini asemanatoare obiectivelor macro dedicate.

cum putem realiza ieftin fotografii de tip macro?

Un lucru important de stiut cand utilizati aceste accesorii DSLR este ca tuburile de extensie nu va vor permite sa focalizati pana la infinit, cum puteati face in mod normal.

Acest lucru are putine implicatii practice, deoarece majoritatea oamenilor folosesc tuburi de extensie pentru a incerca sa fotografieze ceva foarte apropiat, nu pentru a focaliza la infinit, insa era un lucru care merita amintit pentru a nu crede ca inele macro cumparate sunt defecte.

Acesta este motivul pentru care practic nu puteti lasa un astfel de tub de extensie montat permanent pe camera.

Inelele macro afecteaza calitatea imaginii?

Spre deosebire de teleconvertoare, tuburile de extensie nu au optica in ele deloc, astfel incat in anumite circumstante acestea au un efect foarte mic asupra calitatii imaginii.

Lucrul complicat cu privire la acest punct este ca fiecare obiectiv reactioneaza total diferit atunci cand se utilizeaza tuburile de extensie, asadar este greu de dat un raspuns general la aceasta intrebare. Cand producatorii proiecteaza optica unui obiectiv foto iau in considerare foarte multe lucruri, printre care si distorsiunile.

Focalizarea unui obiectiv nu deplaseaza optica in interior, asadar inseamna ca distorsiunile variaza in functie de cat de departe este subiectul.

cum putem realiza ieftin fotografii de tip macro?

Ce inseamna acest lucru este ca fiecare obiectiv functioneaza diferit la distanta lui de focalizare minima si nu puteti avea incredere in faptul ca o lentila scumpa, bine studiata, va fi extrem de clara la acel punct minim de focalizare.

Tuburile de extensie au efectul de a mari aceste imperfectiuni pe senzor, deci daca incepeti din start cu un astfel de obiectiv, veti observa foarte repede atunci cand utilizati tuburile.

F-stop-ul efectiv atunci cand folositi tuburi de extensie

Un alt lucru pe care il veti observa la utilizarea tuburilor de extensie, este ca atunci cand expuneti imaginile este ca va exista o pierdere semnificativa a luminii pe toata imaginea. Procesul de deplasare a obiectivului mai departe de senzor mareste, de fapt, diafragma obiectivului, astfel incat imaginea dvs devine mai inchisa si adancimea de camp va creste, ca si cum ati fi modificat setarile diafragmei.

Diferenta este ca aceasta schimbare a diafragmei nu este prezentata efectiv pe camera, deoarece aceasta nu stie cat de mult ati extins dvs obiectivul.

O alta consecinta a modificarii f-stop-ului unui obiectiv in acest fel este faptul ca mai putina lumina va ajunge la senzorul de autofocus al camerei, astfel incat este posbil sa constatati ca in lumina scazuta performanta aceestuia este mai scazuta.

De mentionat este ca aceasta pierdere de lumina se va produce cu orice tip de inele macro, indiferent ca sunt produse de Nikon, Canon sau alte companii, deoarece este pur si simplu vorba de o functie matematica, nu de calitate sau constructie.

Exista foarte putine accesorii DSLR care pot face o diferente atat de mare in cazul unei imagini pentru o suma atat de mica de bani. Daca mai luam in calcul ca sunt niste accesorii foarte usoare si mici, fiind astfel usor de transportat, atunci puteti intelege de ce vi le recomandam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here