Connect with us

De ce Samsung nu ne da in Europa procesoare Snapdragon, vom incerca in acest articol sa ne dam seama care este logica si de ce procedeaza in acest fel. Aproape de fiecare data cand lanseaza un telefon varf de gama (si nu numai), acest producator il echipeaza cu 2 modele diferite de hardware.

De regula, Asia (o parte) si Statele Unite ale Americii primesc Qualcomm Snapdragon, in timp ce Europa trebuie sa se multumeasca cu Exynos. Nu ca cele din urma ar fi neaparat mai slabe, dar fanii par sa prefere prima varianta.

Diferentele au generat dezbateri aprinse in randul consumatorilor si expertilor in tehnologie. Dar care este ratiunea din spatele acestei decizii si cum afecteaza ea consumatorii? Sa fie numai marketing la mijloc?

De ce Samsung nu ne da in Europa procesoare Snapdragon

Decizia lor de a folosi doua tipuri de chipseturi pentru aceleasi modele de telefoane nu este deloc intamplatoare si are mai multe explicatii. Prima si cea mai evidenta este legata de licente si restrictii comerciale.

De exemplu, Qualcomm, compania din spatele procesoarelor Snapdragon, detine un numar important de brevete in SUA. Asta face ca pentru Samsung sa fie mai convenabil sa foloseasca Snapdragon in loc de Exynos pe piata americana.

In America, retelele de telefonie mobila se bazeaza pe doua tipuri de tehnologii: GSM si CDMA. Companiile majore din acest sector, precum Verizon, Sprint, T-Mobile si AT&T, folosesc fie una, fie alta. In timp ce Verizon si Sprint au optat pentru CDMA, AT&T, T-Mobile si majoritatea operatorilor de telefonie mobila din restul lumii utilizeaza GSM.

De ce Samsung nu ne da in Europa procesoare Snapdragon

Pentru a-si consolida pozitia pe piata de telefonie mobila din Statele Unite, Samsung trebuie sa furnizeze dispozitive care suporta ambele standarde de retea, GSM si CDMA. Obstacolul il reprezinta faptul ca americanii ar detine toate brevetele esentiale pentru CDMA.

Astfel, sud-coreeni se afla in fata a doua posibilitati: prima ar fi sa livreze in SUA telefoane cu procesoare Exynos si modemuri CDMA, achitand redevente catre Qualcomm. A doua varianta ar fi sa opteze pentru comercializarea de telefoane cu solutii Snapdragon, care includ deja un modem cu aceasta tehnologie. Sub aspect financiar, ultima optiune se dovedeste a fi mai profitabila pentru ei.

Exynos este dezvoltat chiar de catre ei si asta ar permite o mai mare flexibilitate in termeni de design si costuri de productie. Samsung detine un control mai mare asupra intregului lant de productie si poate ajusta specificatiile in functie de cerintele pietei.

De ce Samsung nu ne da in Europa procesoare Snapdragon

Trebuie sa luam in considerare si diferentele de performanta intre cele doua procesoare. Chiar daca ambele sunt foarte performante, fiecare are propriile sale avantaje si dezavantaje. Cel care ajunge mai rar in Europa este adesea considerat superior in ceea ce priveste eficienta energetica si performanta in jocuri, Exynos s-ar comporta ceva mai bine la capitolul fotografie si procesare grafica.

Aceasta alegere poate fi privita si ca o strategie de marketing, marele producator avand posibilitatea de a testa reactia pietei la diferite configuratii si de a adapta viitoarele modele de telefoane.

In conlcuzie, totul este rezultatul unui amestec complex de factori, de la licente comerciale si avantaje tehnice, la strategii de marketing si costuri de productie. Si pana la urma, pe noi ar trebui sa ne intereseze mai putin ce se afla la mijloc cat timp primim telefoane avansate si super performante

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra, și sunt pasionat de acest domeniu. Misiunea mea este sa ajut cititorii sa inteleaga mai bine lumea in continua schimbare a tehnologiei mobile si sa le ofer sfaturi utile pentru a face cea mai buna alegere cand vine vorba de gadgeturi si aplicatii Sper sa nu te dezamagesc cu niciun articol! Lectura placuta!