Tutoriale telefon
Fake? Telefoanele cu 2 camere foto, un senzor este pus de forma?
Telefoanele cu 2 camere foto, un senzor este pus de forma? Am vizionat cateva clipuri (le vedeti la final) de pe YouTube, ele au fost sursa de inspiratie pentru acest articol.
Insa, nu numai acele clipuri mi-au atras atentia acestui aspect, am remarcat si eu ceva destul de dubios in comportamentul celor doua camere si nu numai in cazul unui singur telefon.
Retineti ca ma refer numai la telefoanele chinezesti si nu la cele produse de companii cu traditie, acolo acest setup de tip dual camera chiar isi face treaba.
Am testat insa si mai multe telefoane chinezesti accesibile cu 2 camere foto, niciunul nu m-a impresionat! Puteti face in test si voi in cazul in care aveti astfel de telefoane.
Acoperiti pe rand cei doi senzori si vedeti daca se intampla ceva, daca imaginea devine neclara in cazul ambilor senzori. Desigur, multi ar putea spune ca de fapt, senzorul principal este responsabil de fotografiere, cel secundar se ocupa numai de calcule si stabileste tot felul de algoritmi si asta pentru a obtine acel efect de blur pe care-l cautam cu totii.
Problema este ca acel efect de blur care apare atunci cand folosesti un telefon chinezesti cu 2 camere foto este si el un efect ciudat, nu pare natural.
Practic, iti apare un cerc pe ecran, in interiorul lui imaginea este clara si in exterior, totul este blurat. Nu asa ar trebui sa se intample, cei ce au testat telefoane scumpe cu 2 camere foto stiu ce vreau sa spun.
Iata si un exemplu de poza ce ilustreaza perfect cele spuse anterior.
Poza realizata cu setarile prestabilite de camera foto:
Poza capturata folosind modul “Blur” si teoretic, punand la lucru cei 2 senzori.
In ultima poza observam ca in afara de un cerc in interiorul caruia imaginea este clara, mai observam o zona blurata si numai atat. Din softul telefonului, putem alege cat de mare sa fie zona blurata si cat de pronuntata sa fie aceasta.
Personal, cred ca totul este facut din soft si nu sunt pusi la munca cei doi senzori! Cu toate acestea, in modul “Blur”, am incercat sa acopar cu degetul un senzor si am primit aceasta avertizare:
Asta se intampla numai in modul “Blur”, se pare ca totusi camera detecteaza ca ceva nu este ok si te avertizeaza. Mai inseamna si ca acel senzor nu este pus in acest caz degeaba, el chiar functioneaza. Cu toate astea, rezultatele sunt slabe.
Capturile de mai sus au fost realizate cu cele doua camere ale lui Maze Alpha. Insa, am testat si telefoane sub 100 USD cu 2 camere foto, cele de la care nu avem asteptari.
In acele cazuri, rezultatele au fost si mai slabe, se pare ca numai unul dintre senzori chiar functioneaza, unul este pus acolo de forma si nu cred ca face ceea ce ar trebui sa faca.
De fapt, este clar ca la preturi de 60-70 USD, un telefon nu poate avea performante la capitolul camera foto, senzorul nr. 2 este pus acolo numai pentru a impresiona.
Am mai facut un test, am vrut totusi sa vad daca asa este! Am desfacut un Bluboo Dual pentru a vedea daca si al doilea senzor este atasat de placa de baza.

Telefoanele cu 2 camere foto
El chiar este conectat pe acest model de telefon, insa nu stiu daca si functioneaza din fabrica. Poate fi totul facut din soft si el sa fie pus de forma acolo. Asta si cred…
Ca o concluzie, nu va asteptai la minuni, nu va lasati impresionati de materialele promotionale sau de recenzii false care circula la tot pasul, inclusiv in Romania. Puteti cumpara astfel de telefoane, ele sunt destul de ok pentru cei cu bugete reduse, insa numai atat.
Iata si clipurile video de care aminteam la inceput:
https://www.youtube.com/watch?v=iZOtwRoyDBI&t=268s
https://www.youtube.com/watch?v=B0vEwpFtjfM&t=58s

Nicolae Pîtea
august 31, 2017 at 18:17
Allview
Florin Adi-Bucă
august 31, 2017 at 16:18
Normal, dacă este ieftin, a doua cameră este degeaba.
Florin Naghi
august 31, 2017 at 19:47
Huawei low cost Nicolae Pîtea
State Dorin Florin
august 31, 2017 at 20:55
Interesant articol. De retinut!!!