Iata ce inseamna ppi densitate de pixeli pe inch – Cand este vorba de telefoane mobile sau tablete, dar in special telefoane mobile, este bine sa tineti cont si de acest factor deoarece este unul destul de important si veti vedea in cele ce urmeaza de ce spun asta.

Atunci cand citim specificatiile tehnice ale unui telefon, vedem in dreptul ecranului si o valoare ce se termina in “ppi” in unele cazuri o valoare mica, in altele una mare. Ei bine, cu cat valoarea este mai mare cu atat este mai bine si este important sa retineti acest lucru deoarece de acest aspect depinde de cele mai multe ori calitatea ecranului unui telefon. Desigur ca nu numai numarul de pixeli este important, insa el este unul dintre cele mai importante.

De curiozitate, am facut un test in care am fotografiat de aproape ecranul telefonului meu, ecran cu 538 ppi si la fel am procedat si cu ecranul unui telefon cu 240ppi. Veti vedea mai jos testul.

Cu cat este mai mare diagonala telefonului cu atat este mai bine ca numarul de pixeli sa fie si el mai mare, altfel imaginile se vad pixelate! Si cu totii cred ca ati auzit de multe ori fraza asta si chiar asa este. Daca ecranul sta rau la acest capitol, pixeli se pot vedea cu ochiul liber si imaginile vor suferi mult la capitolul calitate.

PPI inseamna pixel per inch – cati pixeli sunt intr-un inch sau pe romaneste spus – cate punctulete luminate sunt intr-un inch – patrat cu latura de 1 inch . Un inch are fix 2.54 cm.

Deci, cu cat mai multe punctulete luminate intr-un inch, cu atat mai bine pentru ochiul tau!

Iata cum arata un ecran cu 538 ppi, adica foarte multi:

678 Iata ce inseamna ppi densitate de pixeli pe inch

Iata cum arata un ecran cu 240 ppi:

5estryzd Iata ce inseamna ppi densitate de pixeli pe inch

Desigur ca am fotografiat cat de aproape mi-a permis camera mea foto pentru ca poza sa iasa clara, insa cred ca va dati seama singuri ca diferentele exista si sunt foarte mari chiar.

Dar asta se intampla cand te uiti de aproape la ecranul telefonului si cu cat te departezi de el dispar acele puncte si imaginea ti se pare mai buna. Asa si este, nu se mai vad punctuletele, imaginea pare mai de calitate dar va dati seama ca nu mai de calitate ca in cazul unui ecran de TOP. Cu toate ca este un aspect destul de important, multi nu se uita la asa ceva cand cumpara un telefon deoarece sunt multi ce nu stiu sau nu tin cont.

Este adevarat ca un ecran mai bun inseamna mai multi bani si implicit un telefon mai scump…

Am incercat sa explic in acest articol pe intelesul tututor ce inseamna ppi densitate de pixeli pe inch, insa se pot discuta mult mai multe despre calitatea unui ecran si nu totul tine de acest numar de punctulete luminate!

CITESTE SI:  Telefonul foloseste microfonul pentru a te asculta? Iata rezolvarea!

8 COMENTARII

  1. Bravo pentru articol. Continua bu abc-ul. Sa-ti traiasca telefonul si sa te bucuri de pixeli aia multi. 🙂

  2. Bun articol,bravo! Cât despre site per total, țineți o tot așa! Nu cred ca exista site mai bun in materie de android in Romania?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord