Connect with us

Stiri despre telefoane

Practicile comerciale inselatoare, drepturi noi pentru consumatori

Published

on

Practicile comerciale inselatoare, drepturi noi pentru consumatori incepand chiar din aceasta luna, mai 2022. Astfel, conform legii 363 din 28 mai si publicata in Monitorul Oficial a OUG nr. 58/2022, consumatorii afectaţi de practicile comerciale incorecte au dreptul la măsuri de remediere pentru a se elimina toate efectele respectivelor practici incorecte, fără costuri.

Daca pana un prezent (conform legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte) un consumator constata ca a fost indus in eroare de comerciant, ANPC putea decide ca acesta sa-i se restituie contravaloarea produsului sau serviciului, lucrurile vor sta diferit incepand cu aceasta luna. Iata noutatea:

a) înlocuirea, reducerea preţului sau încetarea contractului şi restituirea contravalorii produsului sau serviciului.

Advertisement

b) despăgubiri pentru prejudiciul suferit de consumator.

c) în cazul în care se constată deficienţe în primele 30 de zile de la achiziţia produsului sau serviciului, se dispune direct înlocuirea acestora”.

Practicile comerciale inselatoare

Cei nemultumiti, vor avea posibilitatea sa solicite inlocuirea, reducerea prețului, sau restituirea banilor achitati pe un produs sau pe un anumit serviciu, inclusiv cele digitale. Numai ca, despagubirile materiale se vor putea solicita doar in instanta! „Odata cu aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale, agentul constatator poate dispune ca sancţiune complementară una dintre masurile de remediere prevăzute la art. 121, alin (1), lit. a) și c), după caz”.

Advertisement

ANPC va putea obliga vanzatorul sa repare, sa schimbe, sa reduca prețul sau sa inceteze contractul și sa restituie contravaloarea produsului. Conform avocat.net, “Practicile comerciale incorecte sunt interzise și, cu toate că sunt sancționate și acum cu amenzi ce pot ajunge până la 100.000 de lei, minimul acestor amenzi e stabilit acum destul de jos – la 2.000 sau 5.000 de lei. Chiar dacă agenții ANPC aplică amenzi ce merg spre maximul prevăzut de lege, comercianții pot plăti jumătate din minimul prevăzut de lege și pot scăpa astfel cu amenzi de doar 1.000 sau 2.500 de lei pentru practici înșelătoare sau abuzive, dar care au produs prejudicii însemnate unor consumatori. Noua OUG va modifica inclusiv amenzile ce pot fi date de ANPC comercianților

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des