baterie

Problema cu tutorialele Android si cu postarile tips and tricks (2019)

Problema cu tutorialele Android si cu postarile tips and tricks (2019)

Asa cum fiecare cititor androidro.ro stie, exista pe site o categorie de tutoriale Android sau articole de genul tips and tricks. Pana aici, toate bune si frumoase. Desi am acoperit prin aceste tutoriale cam tot ce se putea, cred ca inca mai este loc de informatii noi.

Ideea acestui articol a pornit de la un comentariu recent postat, un cititor nu era pe deplin multumit de informatiile oferite intr-un tutorial de pe site. Mai exact, este vorba despre articolul in care explicam cum iti poti recupera pozele sterse si cum acestea sunt stocate in cloud. Acel cititor s-a plans de faptul ca tutorialul este incomplet si ca nu sunt oferite mai multe detalii. Mai mult, a constatat ca nu numai acel articol ofera informatii incomplete, a mai descoperit si altele.

Ce nu stie insa acel cititor, este faptul ca am intalnit persoane (in general seniori sau fete), care habar nu aveau de aplicatia Google Foto si intamplator, au descoperit ca aveau acolo multe poze si clipuri video pe care le considerau pierdute.

Insa, cititorii trebuie sa se gandeasca la un singur aspect. Aceste tutoriale Android sunt generale, sistemul de operare este destul de complex. Si nu neaparat sistemul de operare, cat interfata pe care o aplica producatorii. La nivel global, sunt o multime de producatori de telefoane mobile si sute de companii care rebranduiesc. Acestea aplica interfata proprie, modifica aplicatii sau fisiere. Asta inseamna ca spre exemplu, un Samsung este foarte diferit fata de un Xiaomi, la nivel de interfata. Sau un Huawei de un Elephone si exemplele pot continua.

Sa nu mai amintim despre versiunea sistemului de operare Android. Sunt ferm convins ca inca mai sunt utilizatori de telefoane cu Android 7.0 sau chiar o versiune inferioara.

Nu este ca la o reteta de bucatarie. Acolo este destul de clar. Pui 20g de sare, 30 de ulei, condimente si apoi, adaugi friptura in cuptorul preincalzit la 220 grade. Dupa 30 de minute o scoti si gata tutorialul.

Asa cum ati constatat, totate tutorialele Android sau articolele tips and tricks, sunt concepute de la zero. Pozele nu sunt luate de pe internet, informatiile nu sunt traduse, toate articolele sunt concepute de la zero. Dar, sunt facute pe un anumit model de telefon, de regula cel personal sau cele pe care le am la review.

Deci, asta inseamna ca sunt tutoriale generale si contin tot informatii generale, sa spunem ca prezinta anumite etape ce sunt valabile pe acel model de telefon. Ele se aplica si altor modele de telefoane, insa utilizatorul poate nu gaseste in interfata de utilizator fix aceleasi setari disponibile sau denumirile unor anumite functii. In acest moment, apare frustrarea utilizatorului si probabil, gandeste ca tutorialul nu este bun sau este incomplet.

In momentul in care fac un tutorial strict pentru un anumit model (exemplu), totul este ok, toate comentariile exprima un feedback pozitiv. Sunt in general bine primite, tutorialele in care prezint actulizari de firmware, strict pentru un model anume. Dar si aici pot aparea probleme. Spre exemplu, Samsung Galaxy Note 9, a fost lansat in mai multe variante cu diferite nume de cod. Este clar ca tutorialul se refera strict la varianta despre care se vorbeste in articol, nu la alta. Este numai un exemplu, nu putine sunt telefoanele lansate in diverse versiuni.

In momentul in care am facut un tutorial general de rescriere de soft pe telefoanele cu MediaTEK, iarasi au aparut probleme. Desi se foloseste acceasi aplicatie (SP Flash Tools), pot aparea probleme. Procesoarele cu MediaTEK sunt variate, versiunile de firmware contin fisiere diferite, pana si SPF este disponibila in mai multe versiuni.

Deci, cu totate ca tutorialele sunt facute cat mai explicit, ele pot functiona pe un anumit telefon, dar la fel de bine, nu se pot aplica pentru alt model. Sunt tutoriale ce demonstreaza anumite aspecte si trebuie privite asa cum trebuie.

Asa cum aminteam la inceput, unele telefoane pot avea functii deja activate din fabrica, pentru altele, aceste functii pot fi activate de catre utilizator, exista si cazuri in care nu se poate face nimic. Difera si traducerile din engleza in romana (din meniu), termenii folositi, optiunile prezente in interfata si lista poate continua.

Apoi, este nevoie si de putina concentrare din partea celui ce foloseste telefonul. De multe ori, poate este nevoie sa fie bifate alte optiuni sau cautat mai adanc in meniu. Este un domeniu mult prea vast si pe alocuri, complicat.