baterie

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 devine oficial si ar putea fi cel mai bun procesor pentru telefoane

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 devine oficial si ar putea fi cel mai bun procesor pentru telefoane

Qualcomm, lider mondial in domeniul tehnologiilor mobile, a anuntat lansarea oficiala a celui mai nou si mai avansat procesor din gama sa, Snapdragon 8 Gen 3, in cadrul evenimentului Snapdragon Summit 2023, desfasurat in Hawaii.

Snapdragon 8 Gen 3 marcheaza un pas semnificativ inainte in ceea ce priveste performanta si capabilitatile de inteligenta artificiala, cel putin pe hartie, asteptam sa vedem cum se comporta in realitate!

Cu o arhitectura pe 4nm produsa de TSMC, noul cip octa-core dispune de o configuratie robusta a nucleelor, inclusiv un nucleu principal Cortex X4 la 3.3GHz, trei nuclee de performanta Cortex A720 la 3.2GHz, doua nuclee de performanta Cortex A720 la 3.0GHz si doua nuclee de eficienta Cortex A520 la 2.3GHz.

Comparativ cu predecesorul sau, Snapdragon 8 Gen 2, noul procesor ofera o crestere de 30% in performanta si o eficienta energetica cu 20% mai buna. Suporta pana la 24GB de memorie RAM LPDDR5x, cu o frecventa maxima de 4800MHz, oferind astfel o experienta de utilizare fluida si rapida.

Qualcomm nu a dezvaluit numele GPU-ului utilizat pe Snapdragon 8 Gen 3, dar a mentionat ca acesta este cu 25% mai rapid si ofera o performanta cu 40% mai buna in Ray Tracing in timpul jocurilor. Ne promite o experienta de gaming la nivel de consola, suportand jocuri la 240FPS pe ecrane de 240Hz si fiind compatibil cu Unreal Engine 5.2.

Noul procesor vedeta al americanilor vine cu modemul Snapdragon X75 5G, oferind suport pentru 5G (SA si NSA), mmWave si 2×2 MIMO pentru conectivitate celulara, precum si suport pentru conectivitate prin satelit. Modemul este capabil de viteze de descarcare de pana la 10Gbps si viteze de incarcare de pana la 3.5Gbps, adaugand suport pentru WiFi 7 si 8×8 MIMO. In plus, cipul vine cu Bluetooth 5.4.

Snapdragon 8 Gen 3 suporta camere de pana la 200MP, oferind capacitatea de a inregistra videoclipuri 8K HDR si suportand o gama larga de formate video, inclusiv HDR10+, HLG, Dolby Vision si HEVC. Poate sustine ecrane  cu rezolutie 4K la 60Hz, suporta QHD la 144Hz si permite conectarea la afisaje externe de pana la 8K la 30Hz si 1080p la 240Hz.

In termeni de performanta AI, Qualcomm a facut progrese semnificative, folosind un NPU Hexagon actualizat, facand din Snapdragon 8 Gen 3 cel mai rapid procesor mobil pentru sarcini AI generative. Este primul chipset care suporta modele AI generative multi-modalitate. Nu mai ramane decat sa-l vedem la treaba! Probabil ca maine, in momentul lansarii lui Xiaomi 14.

sursa