baterie

Root, Recovery, Custom ROM – am auzit de ele, dar stim ce sunt?

Root, Recovery, Custom ROM - am auzit de ele, dar stim ce sunt?

In titlu am prezentat cativa dintre termenii pe care ii intalnim atunci cand vrem sa ne modificam telefonul. Lista continua, iar in acest articol o sa incerc sa va explic ce inseamna cele mai importante notiuni din aceasta lume a modificarilor.
O sa incep cu inceputul, in ordinea in care ar trebui facute modificarile.

Din cate stim, inainte de a incepe modificarea unui telefon este foarte recomandat sa facem un backup complet al sistemului.

Backup – Backup-ul este un punct de restaurare pentru sistem, este un folder ce contine fisiere cu toate datele sistemului, si este indispensabil daca se intampla sa ajungeti in bootloop. De obicei, backup ul se face din Recovery, dar exista si alte metode, folosind aplicatii/programe terte.
descărcare
Am vorbit despre Backup, acum putem trece la modificare, prima data.

Bootloader – Bootloader-ul reprezinta partitia ce incarca sistemul Android. Am pomenit de el pentru ca unii producatori il blocheaza. Un bootloader blocat nu va permite niciodata instalarea unui Custom ROM sau Recovery customizat, deoarece este setat, ca la pornirea telefonului sa scaneze fisierele, pentru a determina daca sunt originale. Fisierele originale au o semnatura digitala, setata de producator. Deci, pentru a instala un custom ROM sau Recovery pe telefoane cu bootloader blocat, exemplu telefoanele Huawei, HTC sau Motorola mai intai trebuie sa deblocam bootloader-ul, iar procesul este diferit pentru fiecare model.
3.22.DarkBootloader
Bun am vazut ce facem cu Bootloader-ul, acum ce?  Acum facem Root – am auzit de el, stim ce facem cu el, dar ce inseamna el mai exact?

Root – stim deja ca sistemul Android ruleaza pe kernel Linux, deci imprumuta caracteristici ale acestuia. Asa este si in cazul root-ului, este un termen imprumutat de la Linux, Prin care se descrie accesul la “radacina” sistemului de operare, adica la toate fisierele ce compun sistemul, ele fiind ascunse de catre producatori, si ascunse cu folos, deoarece daca am avea telefoane rootate “din fabrica” multi ar cotrobai nestiutori prin fisierele sistemului, si ajunge sa stergi un singur fisier important pentru ca sistemul sa o ia razna sau sa cedeze.
Dar cum se face Root? Ce se intampla in timpul procesului? Pai pentru a obtine root trebuie sa fie instalate fisierele binare “su binary”, cere de obicei se instaleaza in folderul system/bin sau system/xbin , iar pentru a instala aceste fisiere, avem nevoie de un exploit care sa speculeze o vulnerabilitate a sistemului, cu alte cuvinte, sa gaseasca o gaura in sistem prin care sa poata instala su binary in sistem. Dupa root, vom avea nevoie de o aplicatie de tip Superuser, care sa acorde sau sa revoce privilegiile de root ale aplicatiilor selectate de utilizator.
root3_AndroidAm facut Root, urmatorul pas? – Custom Recovery

Recovery – este un meniu al telefonului, ce are acces la fisierele de sistem si ce poate fi accesat in timp ce sistemul este oprit. Multi compara Recovery Mode cu BIOS, ceea ce este intr-o mare parte adevarat, ea pornind inaintea sistemului si avand functii ce pot modifica sistemul inainte de pornirea sa. Daca vrei un Custom ROM este absolut necesar un Custom Recovery cum ar fi TWRP, CWM, Philz sau Carliv’s Touch Recovery. Recovery-urile customizate au un meniu mult mai bogat in funtii, printre care si instalarea de fisiere .zip care sunt de obicei Custom ROM-urile, stergerea cache-ului, resetarea telefonului, backup & restore si multe altele.
694478RAsb
Avem Recovery, mai departe spre Custom ROM

Custom ROM – Dupa cum ii spune si numele, Custom ROM este un sistem Android modificat, in bine, ce face ca telefonul, sa ruleze mai bine, poate introduce functionalitati noi in sistem, sau le poate face pe ambele. Un Custom ROM este foarte potrivit si pentru a-ti aduce telefonul la o versiune mai recenta de Android, fiind uneori singura modalitate din moment ce unii producatori nu stiu ce e ala update. Un Custom ROM este portat/modificat special pentru un singur model de telefon, niciodata sa nu instalati un Custom ROM de la un alt model, chiar daca au aceleasi specificatii!
Android-Custom-ROM-Cyanogenmod1
Custom ROM-ul aduce modificari, mai pot modifica si altceva? Da, Kernel-ul!

Kernel – Kernel-ul este o punte de legatura sa-i spunem asa, este acea parte din sistem ce face legatura dintre software si hardware, cel care transmite si controleaza actiunile transmise  de la o componenta la alta. Un custom Kernel va poate ajuta la modificarea radicala a experientei resimtita in timpul utilizarii telefonului, prin adaugarea de functii noi ca Overclock de exemplu, ce permite cresterea frecventei de rulare a procesorului. Un custom Kernel poate aduce multe modificari, dar nu trebuie sa umblati cu el daca nu stiti ce faceti, pentru ca puteti aduce telefonul intr-un stadiu inutilizabil!
295px-Kernel_basic.svg
Am pomenit de Cache, ce este?

Cache – este o partitie a sistemului, unde se salveaza o parte din datele aplicatiilor pentru ca acestea sa se incarce mai rapid, si sa ofere o experienta mai placuta utilizatorului. Memoria cache este folositoare, dar poate duce telefonul in directia opusa daca nu o golim din cand in cand.

Avem si unelte/programe ce ne ajuta in customizare, cum ar fi:

ADBAndroid Debugging Bridge este o unealta ce ruleaza intr-un Command Prompt, unealta prin care putem extrage/introduce sau modifica fisiere din telefon cu ajutorul comenzilor Linux. Este foarte folosita mai ales pentru sideload, o functie ce presupune instalarea unui ROM/Recovery/Kernel prin intermediul ADB si nu al Recovery Mode.
nT9c5Pl
Fastboot – Din nou, nu este o functie utilizata pe toate telefoanele, ci mai ales pe cele ce au bootloader-ul blocat. Este asemanator ADB, ruland tot intr-un Command Prompt si folosint comenzi Linux. Deasemenea il putem folosi pentru a instala Recovery pe telefon.
maxresdefault
Cam astea ar fi principalele lucruri de retinut in privinta sistemului Android si modificarii lui. Voi v-ati mai intalnit cu aceste notiuni?