baterie

Sanatatea bateriei la cate procente trebuie schimbata?

Sanatatea bateriei la cate procente trebuie schimbata?

Sanatatea bateriei la cate procente trebuie schimbata? Dar atentie, discutam aici despre telefoanele iPhone, Android inca nu are asa ceva in meniu. Insa, se tot zvoneste ca va aparea aceasta functie si pe acest sistem de operare. Pana cand sa se intample asta, sa vedem ce inseamna mai exact sanatatea bateriei!

Ei bine, aceasta functie ofera doua metrici principale: capacitatea maxima si capacitatea de performanta de varf. Cea maxima se refera la nivelul de performanta al bateriei comparativ cu momentul in care a fost noua.

Un acumulator nou va avea o capacitate maxima de 100% (logic), dar acest numar va scadea in timp, in functie de ciclurile de incarcare si de descarcare, precum si de alte factori, cum ar fi temperatura.

Sanatatea bateriei la cate procente trebuie schimbata?

Pe de alta parte, capacitatea de performanta de varf se refera la capacitatea bateriei de a furniza energie in mod constant, fara a provoca inchiderea neasteptata terminalului.

Sanatatea bateriei – dar numai pe un iPhone

Daca iPhone-ul tau se inchide brusc chiar si atunci cand arata ca mai are baterie (moment in care iti vine sa dai cu el de pereti), este posibil ca capacitatea de performanta de varf sa fie compromisa.

Sanatatea bateriei la cate procente trebuie schimbata?

Cand ar trebui sa te gandesti la inlocuirea bateriei? Apple sugereaza ca o baterie cu o capacitate maxima sub 80% ar trebui inlocuita. Cu toate acestea, acesta este doar un ghid general.

Daca observi o scadere semnificativa a duratei de viata a bateriei sau daca telefonul se inchide neasteptat, acestea sunt semne clare ca ar putea fi timpul pentru o inlocuire, indiferent de procentajul afisat in meniul “Sanatate a bateriei”.

Este important de mentionat ca inlocuirea bateriei nu este intotdeauna o sarcina simpla si ar trebui efectuata de profesionisti sau de cei care stiu ce fac. Nu de alta, dar ai putea face mai rau decat bine! In plus, utilizarea de acumulatori de calitate inferioara poate duce la probleme de performanta si chiar la deteriorarea telefonului.

Android nu include o functie nativa similara cu “Sanatatea bateriei” de pe iPhone, dar asta nu inseamna ca utilizatorii sunt lasati in intuneric cand vine vorba de starea acumulatorului. Sistemele de operare ofera de obicei informatii despre utilizarea bateriei, care pot fi accesate din meniul setarilor. Acesta arata procentajul de energie consumat de diferite aplicatii si servicii, oferind o idee despre ce anume consuma cea mai mare parte a energiei.

Desi aceasta abordare ofera o perspectiva asupra modului in care energia este consumata, ea nu ofera informatii directe despre starea fizica a bateriei, cum ar fi capacitatea maxima sau numarul de cicluri de incarcare. Deci, un punct in minus pentru robotelul verde!