baterie

Toate telefoanele au un accelerometru, tu stii ce inseamna?

Toate telefoanele au un accelerometru, tu stii ce inseamna?

Accelerometru – nu cred ca la ora actuala mai sunt pe piata telefoane care sa nu aiba asa ceva in interior. Este o dotare pe care nici nu o mai trecem atunci cand anuntam specificatiile unui telefon mobil, aceasta tehnologia a devenit comuna. Insa, cati dintre posesorii telefoanelor mobile stiu cu adevarat ce inseamna si ce face un accelerometru?

Probabil ca in momentul in care ecranul unui telefon se roteste automat, multi cred ca este ceva facut de software, adica tine exclusiv de sistemul de operare. La fel, sunt utilizatori care nu stiu de ce display-ul telefonului se “aprinde” atunci cand este ridicat de pe masa.

Ai observat sau ai testat vreodata functia prin care telefonul isi opreste difuzorul sau acesta suna mai incet in momentul in care utilizatorul il intoarce atunci cand este apelat? Te joci Asphalt 9 sau un alt joc cu masini, cu avioane sau cu motociclete? Ai observat ca in momentul in care inclini usor telefonul mobil, masina sau avionul vireaza la stanga sau la dreapta?

Accelerometru

Toate telefoanele au un accelerometru, tu stii ce inseamna?

Sunt lucruri banale, deja comune si ne gandim ca “asa trebuie sa faca”. Exact, dar haideti sa vedem si cine ne usureaza experianta de utilizare a unui telefon mobil. Deoarece nu totul tine de sistemul de operare, adica de niste coduri scrise de un programator. Si mai mult decat atat, un accelerometru este utilizat in extrem de multe alte domenii.

Toate telefoanele au un accelerometru, tu stii ce inseamna?

Asa cum si denumirea ne sugereaza, un accelerometru este un instrument / senzor electronic care masoara accelerația pe baza inertiei corpurilor. Exista accelerometrele cu o singura axa sau cu mai multe axe si acestea sunt capabile sa detecteze atat magnitudinea, cat și direcția accelerației adecvate. Sunt capabile sa detecteze orientarea, coordonarea accelerației, vibrațiilor, șocurilor, caderii, etc.

Aceasta componenta sensibila pe toate axele la acceleratia gravitationala, are la baza o structura mobila de siliciu care se deplaseaza in interior, dar o face in funcţie de miscarile pe care utilizatorul le transmite telefonului mobil (tableta, etc.).

Exceptand telefoanele mobile, accelerometru se mai utilizeaza si in departamentele de biologie, in industria aeronautica, auto si spatiala, detectarea de cutremure sau replici, medicina, etc. Deci, putem spune ca este o piesa de tehnologie care ne usureaza viata.

In concluzie, atunci cand un telefon mobil stie sa-si orienteze ecranul atunci cand il rotesti, iti imbunatateste enorm experienta de gaming, poate schimba o melodie prin simpla “scuturare” sau nu mai suna in momentul in care il intorci, vei sti ca “vinovat” este micul accelerometru din interior.