Cele mai inutile functii ale unui telefon Android, dar am spus “functii” la modul generic. Ma voi referi si la dotari, strategii de marketing si la multe eforturi ale producatorilor, toate in sensul de a ne convinge sa cumparam un nou telefon mobil. Si in special, asta se intampla cu modelele flagship, dar nu numai.
Sa spunem ca inteleg sa-ti schimbi telefonul anual daca ai unul mai slab, in acest caz chiar vei simti diferentele. Daca ai acum un fost flagship al anului 2020 sau 2021, nu vad niciun motiv pentru a trece la un flagship din 2023. Poate numai daca nu ai ce face cu banii!
Daca telefonul tau din 2020 sau 2021 are un display cu rata de refresh de cel putin 90Hz, o incarcare destul de rapida, un AMOLED care inca nu sufera de burn-in si un procesor ce obtine mimim 500.000 in AnTuTu, nu-l schimba! Mai ales daca esti inca multumit de stabilizarea optica a camerei si de rezultatele foto/video.
Nu trebuie sa te lasi convins de cei 200MP, nu-i vei folosi aproape niciodata. Nu vei face poze cu o rezolutie reala de 200 sau 100 MP, de cele mai multe ori in aplicatia de camera nu este setata in mod default aceasta rezolutie si nici nu vei folosi telefonul pentru a face poze si apoi sa printezi un mega banner. Multe companii au o obsesie si pozeaza Luna si craterele ei, ne arata cat de uimitor este un zoom 100X.
Am un telefon cu zom 100x si l-am folosit fix de 2 ori! Sa fim sinceri, de cate ori vei poza Luna sau de cate ori vei utiliza acel zoom? Iata ce consider ca fiind strategii de marketing si mai putin dotari sau functii utile:
TOP 10 functii inutile ale unui telefon
- Zoom-ul 100 X, am detaliat anterior.
- Incarcarea wireless reversibila – de apreciat ca au lucrat la implementare, dar la ce folos? Sa incarc alt telefon cu 4.5W sau alt mic gadget? Ce rost are sa-mi consum bateria telefonului? Din moment ce am un smartphone care se incarca wireless, inseamna ca am acasa si un wireless charger pe care-l pot utiliza sa dau energie castilor.
- Extinderea memoriei RAM – Salut initiativa, am incercat-o si nu stiu cat de utila este. 8GB RAM pe un smartphone cu Android sunt suficienti, n-ai nevoie de 20GB.
- Ecranul curbat – arata frumos, este elegant, ofera un body ratio de invidiat, dar cam atat. Daca ti se sparge, platesti cateva sute de euro pentru inlocuirea lui. Si in plus, mai destorsioneaza uneori imaginile sau mai executa comenzi nedorite.
- Senzorul infrarosu. Adica cel prin care poti controla un alt aparat, telefonul pe post de telecomanda. Sa spunem util daca ai un televizor cu Android. In rest, aproape inutil.
- Senzori pentru pozele macro sau bokeh. Gasim asa ceva mai ales pe telefoanele accesibile sau mid-range, aici incearca producatorii sa ne atraga printr-un numar cat mai mare de senzori, “da bine vizual”. Dar cred ca nimic mai mult.
- Captura video 8K. Am un telefon care stie sa filmeze 8K, sunt deja 2-3 ani de cand unele modele sunt capabile. Va spun ca am incercat o singura data si atat. Filmeaza putin, se incinge, consuma mult spatiu. Si daca nu ai un display 8K pe care sa redai continutul = zero.
- Ecrane cu rezolutii peste 1080p / FHD. Din nou, am un telefon cu rezolutie superioara, dar din fabrica vine setat pe FHD. Ce rost are sa implementezi un Quad HD (QHD)? Consuma mai multa energie, platesti mai mult pe el si nici nu sesizezi diferentele cu ochiul liber!
- Rata de refresh mai mare de 120Hz. Din nou, cost mult mai mare si aproape insesizabila diferenta. 120Hz este o rata de refresh perfecta.
- 16GB RAM direct de la producator. Repet, mai mult de 8GB nu avem nevoie, sa spunem maxim 12. Dar daca vrei sa te lauzi si sa arunci banii pe geam, ia-ti cu 16GB RAM. Nu vei simti diferentele in proportie de 99%