Connect with us

Stiri despre telefoane

Display 120Hz vs 240Hz, marketing sau mai mult de atat?

Published

on

Display 120Hz vs 240Hz, marketing sau mai mult de atat? – Cap de afis atunci cand un producator lanseaza un nou model este procesorul. Apoi, incepe sa ne povesteasca si sa ne arate imagini frumoase cu ecranul, pe acele imagini scrie mare de tot “240Hz refresh rate”.

Desigur, suntem taxati in plus. Adica un telefon cu rata de refresh mai mare, trebuie sa aiba si un pret mai mare! Corect? Insa, vom simti noi aceasta rata de refresh dubla? Vom da banii pe ceva util, sau ne multumim ca avem in buzunar un ecran avansat tehnologic?

Un astfel de display poate reproduce 240 de cadre diferite secunda. 120 Hz se poate reimprospata de 120 de ori pe secunda, adica mai bine fata de un ecran de 90 Hz sau 60 Hz. In aceeasi secunda, pe display sunt afisate mai multe cadre, mai multe imagini. 

Advertisement

V-ati dat seama presupun, cu cat mai multe imagini impinse intr-o singura secunda, cu atat mai bine. Dar se naste o intrebare importanta. Cat suporta ochii nostri? Adica putem face diferenta reala intre 120 si intre 240 Hz?

Ochiul uman poate vedea intre 30 și 60 de cadre pe secunda si sunt chiar specialisti care susțin ca nu este posibil ca ochiul uman sa perceapa mai mult de 60 de cadre pe secunda. Atentie, nu trebuie sa confundam rata de refresh cu cadrele pe secunda (refresh rate vs frame rate), sunt ceva diferente si aici. 

Deci, ce rost au monitoarele si telefoanele cu rata de refresh mai mare de 60Hz daca noi nu o putem vedea? Aici intervine creierul nostru!. Modul in care vedem si percepem o sursa de lumina fața de viteza cu care putem vedea mișcarea este foarte diferita. Este ca și cum creierul nostru ar putea “vedea” anumite lucruri pe care ochii noștri nu le vad.

Advertisement

120Hz vs 240Hz

Si chiar daca ochii nostri nu vad mai mult de 60 cadre pe secunda, cu cat rata de refresh este mai mare, cu atat imaginile curg mai lin pe display! Este ciudat, dar adevarat ca putem percepe mișcarea cu o viteza mai mare decat sursa de lumina palpaitoare la 60 Hz.

Jordan DeLong din cadrul Universitatii St. Joseph din Rensselaer afirma ca in momentul in care depasim 200 fps-uri pe un display, ochiul nostru percepe imaginile ca si cum ar fi in viața reala. Si tot el spune ca in termeni mai obișnuiți, punctul in care observam schimbari in netezimea imaginilor in mișcare este de aproximativ 90 Hz. 

“Pasionatii ar putea fi capabili sa vada mici diferențe, dar pentru noi ceilalți este ca și cum vinul roșu ar fi vin rosu si doar atat!”. Daca vreti sa aprofundati subiectul, puteti citi aici toate explicatiile (in engleza).

Advertisement

Deci, desi nu vom sesiza cu adevarat o schimbare dramatica intre 120Hz si 240Hz, exista diferente. La mijloc este vorba despre o tehnologie pe care multi dintre noi nu o vom intelegem sau sesiza privind pur si simplu spre un display. Display 120Hz vs 240Hz, marketing sau mai mult de atat? Greu de raspuns la intrebarea din titlu, adevarul este undeva la mijloc. Depinde de cat de pasionati suntem, depinde de cat de mult vrea creierul nostru “sa vada”. 

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Goe

    iulie 20, 2022 at 13:52

    Mai e si problema conversiei intre diverse filme si refresh-ul nativ.
    Cu cat refresh-ul nativ e mai sus cu atat exista mai multe optiuni pentru o miscare fluida.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des