Trebuie de la inceput sa va spun ca acest tutorial este valabil numai pentru telefoanele ce ruleaza pe platforma MediaTEK si si ca tutorialul este informativ, procedura poate diferi usor de la telefon la telefon, aveti nevoie de acces root pentru a face un full backup al sistemului de operare Android.

Si cand spun full backup, ma refer la firmware si nu la datele personale, acolo este altceva si nu are legatura acest tutorial cu asa ceva. De ce sa faceti asa ceva? In primul rand pentru a avea la nevoie un backup al sistemului de operare si sa nu mai stati sa cautati pe internet, asta in cazul in care ati instalat o versiune customizata a sistemului de oeprare si vreti sa reveniti la stock sau daca ati modificat ceva fisiere si sistemul de operare nu mai functioneaza corect.

Apoi, este interesant deoarece sistemul de operare va fi “desfacut” de mtk DROID TOOLS si astfel aveti acces la firmware complet, la toate aplicatiile de pe telefonul vostru, la imaginile de fundal, la tonurile de apel, la fisierul build.prop, la imaginile de boot, etc. Puteti chiar extrage fisiere, modifica, customiza, etc. asta in caz ca va pricepeti si stiti ce faceti. In caz contrar, recomand sa nu facetiasa ceva!

Sunt mai multe feluri prin care puteti face un backup complet de firmware sau sa extrageti fisierele sistemului de operare, eu am sa va arat asa cum este normal metoda pe care eu am folosit-0.

Pentru a face un full backup de firmware aveti nevoie de:

Un telefon incarcat cu acces root si ruland pe platforma MediaTEK cu USB Debugging activata (optiunea)

MTK DROID TOOLS – DESCARCA

adb_Insecure apk. – DESCARCA

Aplicatia BysyBOX – DESCARCA

Driveri MediaTEK instlati corect pe PC

Instalati aplicatia MTK DROID TOOLS pe calculator si apoi o porniti:

PRIMA VARIANTA SI CEA MAI SIMPLA:

Aceasta prima varianta la mine nu a functionat, insa asa cum spuneam difera de la caz la caz si puteti incerca deoarece scuteste alte proceduri. Cu aplicatia MTK DROID TOOLS pornita, apasati butonul ROOT si procedura de backup – extragere fisiere va incepe pe calculatorul vostru. Fisierele se vor descarca in folderul Backups, acolo unde ati instalat aplicatia MTK DROID TOOLS! Pentru a economisi spatiu, veti fi intrebati daca doriti arhivarea fisierului firmware, puteti alege da sau nu!

Captura de ecran prima varianta:

0 Tutorial, cum faci un full backup ROM pe MediaTEK cu MTK DROID TOOLS

In captura de mai sus am conectat un telefon fara root, insa numai pentru a va arata cum sa procedati, telefonul cu ajutorul caruia am facut toata procedura nu era disponibil in momentul respectiv. Aceasta a fost metoda cea mai simpla de a face un backup de firmware pe o platforma MediaTEK.

CITESTE SI:  Ce inseamna memoria cache la un telefon? Trebuie curatata?

Varianta putin mai complicata:

Trebuie totusi sa stiti ca puteti primi erori pe parcursul procedurii si inca o data spun ca nu pot include in acest articol toate erorile pe care le puteti experimenta! In MTK DROID TOOLS, butonul de “BACKUP” nu va fi disponibil pana cand aplicatia nu considera ca totul este ok. Observati ca incerc sa explic cat mai “batraneste” si pe intelesul tuturor.

Trecem la varianta nr 2.

67 Tutorial, cum faci un full backup ROM pe MediaTEK cu MTK DROID TOOLS

Instalati pe telefon aplicatiile descarcate anterior, adbd-Insecure-v2.00.apk si BusyBox. Porniti intai BusyBox si apasati “Install”. Asteptati instalarea si reporniti telefonul. Apoi, porniti aplicatia adbd-Insecure-v2.00.apk si activati Enable insecure adbd. Acum totul ar trebui sa fie ok!

In partea de jos, trebuie sa aveti acea zona verde ce semnalizeaza ca totul este ok, sus apasati pe root backup, recovery si apoi pe Backup pentru a incepe.

 

 

2 Tutorial, cum faci un full backup ROM pe MediaTEK cu MTK DROID TOOLS

Un indicator va va aparea in partea de jos, nu interveniti asupra telefonului

3 Tutorial, cum faci un full backup ROM pe MediaTEK cu MTK DROID TOOLS

In folderul backups puteti vedea in timp real cum sunt scrise fisierele.

4 Tutorial, cum faci un full backup ROM pe MediaTEK cu MTK DROID TOOLS

5 Tutorial, cum faci un full backup ROM pe MediaTEK cu MTK DROID TOOLS

La final, veti fi intrebati daca doriti sa arhivati folderul. Alegeti daca doriti sau nu.

6 Tutorial, cum faci un full backup ROM pe MediaTEK cu MTK DROID TOOLS

7 Tutorial, cum faci un full backup ROM pe MediaTEK cu MTK DROID TOOLS

Cam asta a fost tot, acum aveti sistemul de operare desfacut, extras de pe telefon dar si un backup. Intr-un tutorial viitor am sa va arat cum sa extrageti un firmware fara sa aveti nevoie de root si chiar cum sa adaugati root pe orice telefon. Este vorba de Android Kitchen insa este mult mai complicat si mult mai mult de povestit.

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Checkbox GDPR is required

*

I agree