Ce inseamna TIMELAPSE? Cea mai buna si mai frumoasa descriere am gasit-o asa cum ma asteptam tot pe internet, la sfarsitul citatului gasiti si sursa, apoi vedem cum putem face asa ceva foarte simplu, numai cu ajutorul unei aplicatii si a unui telefon cu sistem de operare Android.

Timelapse – scurgerea timpului
Termenul de timelapse a aparut pentru prima oara in cinematografie si intr-o traducere aproximativa inseamna „curgerea timpului”. Sunt sigur ca ati vazut filmulete documentare cu flori care se deschid in cateva secunde sau cu mersul stelelor pe cer in cateva minute. Deci este vorba despre compresia timpului, timelapse prezinta ceea ce se petrece in cateva ore sau zile in cateva secunde sau minute.

In esenta, timelapse este un procedeu pur tehnic, dar care da valoare artistica unor imagini si ne impune o perspectiva filozofica asupra timpului ca notiune. Curgerea timpului, in ritm accelerat, ne facem sa vedem cu alti ochi fenomene pe langa care trecem de multe ori nepasatori. sursa

Trebuie sa stiti ca nu aveti nevoie de telefon rootat sau cine stie ce tehnici speciale, trebuie sa fie un simplu telefon si nu conteaza ce camera are, insa cu cat camera video este mai buna, cu atat rezultatul este mai de calitate si mai ok.

Eu am folosit aplicatia Lapse It • Time Lapse • Pro, nu este gratuita, costa in jur de 10 lei, insa are si o varianta gratuita, varianta care probabil are mai putine optiuni si mai mult ca sigur ca durata unui clip este limitata, posibil si calitatea video sa nu fie cea mai buna.

Varianta PRO pe care eu am folosit-o, vine cu o gramada de setari si optiuni, poate fi chiar dificil daca va aventurati mai mult prin aceste setari, recomand sa nu modificati aproape nimic deoarece asa cum este ea setata, este foarte bine.

Am sa va explic insa ce setari am facut eu.

Este primul clip pe care il fac cu aceasta aplicatie si sunt de parere ca a iesit foarte bine pentru un timelapse cu telefonul, insa cu rabdare multa poate iesi aproape perfect.

Retineti ca pentru cele 30 de secunde de timelapse cu telefonul, am filmat cam 25-30 de minute, deci trebuie multa rabdare si oricum, aplicatia face totul pentru voi. Clipul pe care il vedeti mai jos are o rezolutie HD 720 p si 30 fps, intervalul de captura al imaginilor a fost setat la o secunda, insa toate aceste setari se pot modifica si puteti filma la o rezolutie FHD, chiar si 60 fps si sa setati dupa bunul plac intervalul. 

Clipul rezultat nu are o dimensiune mare, numai 35MB, insa randarea (procesarea) a durat cam 13 minute. Asa cum spuneam, totul depinde de performantele telefonului vostru, ceea ce am facut eu mai jos a fost realizat cu un Leagoo Shark 1, telefon ce are totusi 3GB RAM si procesor octacore.

4 Tutorial - Cum faci un timelapse superb cu un telefon Android si o aplicatie

Ok, instalati aplicatia, o porniti si faceti setarile despre care vorbeam anterior, fara sa va avantati prea mult in ele si sa modificati daca nu va pricepeti. Pentru inceput, este suficient sa lasati asa cum este setata aplicatia si sa vedeti daca sunteti multumiti. Apoi, la clipul urmator puteti umbla la rezolutie, fps, intervale si asa mai departe. Desigur ca daca stiti cu ce se  “mananca” puteti interveni si stea cum doriti voi.

Nu uitati ca telefonul nu trebuie sa fie miscat in timpul in care filmeaza si la sfarsit, clipul va trebui randat, adica procesat de aplicatie. Rezultatul (cand conectati telefonul la PC) va putea fi gasit in phone storage >Android > Data> com.ui.LapseItPRO> files> LapseITPRO>rendered (asta in caz ca vreti sa vizionati pe PC)

Iata si interfata aplicatiei plus setarile disponibile. Se descarca gratuit de AICI sau varianta PRO de AICI.

Screenshot_2016-05-13-21-18-52 Tutorial - Cum faci un timelapse superb cu un telefon Android si o aplicatieScreenshot_2016-05-13-21-18-59 Tutorial - Cum faci un timelapse superb cu un telefon Android si o aplicatieScreenshot_2016-05-13-21-19-06 Tutorial - Cum faci un timelapse superb cu un telefon Android si o aplicatieScreenshot_2016-05-13-21-19-11 Tutorial - Cum faci un timelapse superb cu un telefon Android si o aplicatieScreenshot_2016-05-13-21-19-16 Tutorial - Cum faci un timelapse superb cu un telefon Android si o aplicatieScreenshot_2016-05-13-21-19-33 Tutorial - Cum faci un timelapse superb cu un telefon Android si o aplicatieScreenshot_2016-05-13-21-20-37 Tutorial - Cum faci un timelapse superb cu un telefon Android si o aplicatieScreenshot_2016-05-13-21-20-43 Tutorial - Cum faci un timelapse superb cu un telefon Android si o aplicatie

Tutorial - Cum faci un timelapse superb cu un telefon Android si o aplicatie
CITESTE SI:  Aplicatia Spotify Romania, inutila gratuita dar buna cu plata

3 COMMENTS

  1. Ceva asemanator se poate face direct din aplicatia de camera de la android 5.1,in setarile camerei optiunea filmare lenta permite sa filmezi la un cadru / 1secunda ,1.5 ,2 pana la 10 sec.(Nu stiu daca la toate telefoanele dar la Ulefone Paris este)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Checkbox GDPR is required

*

I agree