Acasă Stiri Android Si Noutati USB JIG si JTAG, 2 termeni importanti in resoftare/rescriere de software, explicati

USB JIG si JTAG, 2 termeni importanti in resoftare/rescriere de software, explicati

10

In acest articol am sa va explic, separat, ce înseamnă cei 2 termeni și în ce constau. 

Se prea poate sa fi auzit despre USB JIG, mai ales dacă ai deținut un Samsung Galaxy deoarece acest mic dispozitiv este doar pentru gama Samsung Galaxy, deoarece el ajuta dispozitivul sa intre în modul download (Download Mode) mod necesar rescrierii software-ului. 

Ce este un USB JIG?
Un USB JIG este doar o mufa de tip micro-usb ce conține un rezistor pentru a forța intrarea în modul download.

Cum funcționează?
După cum am spus, este o mufa micro-usb ce are în interior un rezistor de 301k ohmi. Rezistorul trebuie conectat intre pinii nr4 și nr5 de pe mufa, iar la introducerea în telefon acesta va sesiza rezistenta dintre pini și va intra automat în modul download.
Asa arata un USB JIG

descărcare (1)
De ce as nevoie de unul?
Pentru ca este foarte folositor în momentul în care, după scrierea unui firmware greșit telefonul sa nu mai intre în modul recovery sau download prin combinația corespunzătoare de butoane. Acest mic dispozitiv va poate salva în cazul acesta forțând telefonul sa intre în modul download de unde îl veți putea salva prin scrierea unui firmware potrivit. Este de foarte mare ajutor atunci când te joci cu root și custom ROM la Samsung.

De unde fac rost de unul?
Este destul de greu sa găsești un USB JIG în România dar nu imposibil.  Dacă nu puteți găsi unul, îl puteti face chiar voi acasă dacă aveți la dispoziție o mufa micro-usb, 2 rezistori vechi (dintr-un TV electrocasnic vechi) de 300k și respectiv 1k ohmi și un pistol de lipit pentru a aduna totul împreună.  Puteți vedea procedura în video de mai jos.Am înțeles ce este un USB JIG, dar ce este JTAG?
JTAG este o procedura folosita de obicei de service-uri pentru a repara un așa numit “brick”, adică telefonul în  starea în care nu se mai deschide și nu mai este detectat de PC prin portul USB. Procedura e complicată, implica cunoștințe de programare, software special și echipamente speciale care fac posibila conectarea dispozitivului prin intermediul a 6 pini aurii (toate telefoanele dispun de acești pini ce sunt ascunzi pe placa de baza sub baterie si/sau Cartela SIM). Se foloseste un dispozitiv special numit JTAG BOX se conectează telefonul la PC prin intermediul unor conectori ce fac legătura dintre PC, JTAG BOX și cei 6 pini de pe telefon.  După conectare și detectare, poate începe operațiunea de rescriere firmware. Se pot efectua și alte operațiuni mai complicate, prin intermediul acestei metode dar nu are rost sa discutam despre ele.  Este foarte greu sa folosești personal aceasta metoda iar eu am descris-o aici doar pentru ca voi sa va faceți o idee despre ceea ce se întâmplă intr-un service (de obicei cel oficial) când se dorește repararea unui telefon “mort” din punct de vedere software.
Mai jos in video puteti vedea o procedura JTAG pe un Samsung Galaxy Note.

Acest articol are scop informativ iar procedurile explicate pot fi foarte importante atunci cand v-ati ales cu o “caramida” 😉

10 COMENTARII

  1. am incercat ceva de genul la un router cu firmware corupt. E greu detot, mai ales ca trebuia sa lipesc firele cu pistolul de lipit apoi parea de soft si mai complicat, iti da zeci de erori, m-am lasat pagubas, am cumparat alt router.

  2. USB Jig e greu sa il fac!Ce naiba nu pot cauta nici dupa un electrocasnic vechi televizor vechi nici sa stiu unde se afla 5 si 4 pinii la o mufa cu cablu stricat nici la Carrefour sau alt magazin nu se vinde ce pacat,Ma chinui de 3 zile sa fac rost una.
    P.S. Nu prea am voie sa folosesc un limbaj ca astfel mi se duce comentariul. 🙁

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here