baterie

Vestel este imperiul televizoarelor de toate felurile

Vestel este imperiul televizoarelor de toate felurile

Vestel, compania cu radacini in Turcia, nu este poate un nume pe care il vezi in mod frecvent pe etichetele produselor, dar sansele sunt mari ca ai folosit sau folosesti un produs fabricat de ei.

Cu o istorie ce dateaza din 1984, Vestel a inceput ca un producator de televizoare, si acum se mandreste cu o gama larga de electronice si electrocasnice. De la frigidere la telefoane mobile, masini de spalat si chiar panouri solare, este un adevarat campion al diversificarii.

Garantat, daca ai un produs pe care scrie Agora, Atlantic, Celcus, Digihome, Dikom, Electra, Graetz, Icecool, Laurus, Luxor, Regal, Schontech, Wellington sau Westwood, este facut de ei, in Turcia. Dar si mai interesant de atat, nume mari precum Toshiba, Hitachi, Polaroid, JVC, Panasonic, sunt produse tot de ei…

Ce face Vestel interesant, in opinia mea, este relatia lor stransa cu brandurile OEM (Original Equipment Manufacturer). Practic, produce dispozitive care sunt apoi vandute sub alte nume.

Aceste “branduri fantoma” sunt adesea mult mai recunoscute, iar consumatorii nu au nici cea mai mica idee ca produsul pe care l-au cumparat a fost fabricat de Vestel. Fabrica o vedeti mai jos si este un adevarat imperiu.

Fabrica vestel

Acesta este un model de afaceri destul de inteligent, care le permite sa lucreze cu standarde inalte de calitate fara a investi masiv in marketing sau in construirea unui brand de consum. Urmariti si documentarul de mai jos, este mega interesant:

Interesant este si cum ei gestioneaza calitatea si inovatia. Fiind un producator OEM, ei trebuie sa se conformeze cu specificatiile exacte ale clientilor lor. Acest lucru implica un control al calitatii foarte strict si o flexibilitate inovatoare pentru a satisface o gama larga de cerinte.

Insa, poate nu stiati ca ei au cochetat putin si cu industria de telefoane mobile, au inceput inca de prin 2013 si au continuat pana prin 2018. Unul dintre modelele mai cunoscute a fost Vestel Venus V3. Posibil ca si acum sa mai fabrice astfel de produse, unele destinate pietei locale.