Connect with us

Stiri despre telefoane

Victorie! Gata cu reducerile mincinoase, se schimba legea!

Published

on

Victorie! Gata cu reducerile mincinoase, se schimba legea! – Este una dintre cele mai bune stiri din 2019, cel putin din acest domeniu. Concret, apar reguli noi la nivel european pentru comercianți si ele se refera chiar la reducerile de pret.

Din Europa face parte si Romania, regulile se vor aplica si la noi, o spune chiar Horia Constantinescu, presedintele ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor).

Concret, directiva impune comercianților masuri mult mai stricte privind afișarea reducerilor de preț. De la intrarea in vigoare, directiva va trebui transpusa inclusiv în legislația interna a statelor membre, implicit si de Romania.

Advertisement

S-a decis completarea Directivei 98/6/CE privind protecția consumatorului prin indicarea prețurilor produselor oferite consumatorilor. Toate magazinele, vor fi obligate sa arate istoricul preturilor, atunci cand este vorba despre reduceri.

Conform avocat.net, obligația va fi de a arăta prețul anterior, cel mai mic, practicat pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea reducerii afișate. Perioada va putea fi mai scurtă dacă e vorba de produse prezente pe piață de mai puțin de 30 de zile, iar în cazul reducerilor care cresc treptat, prețul anterior obligatoriu de afișat va fi considerat prețul de dinaintea aplicării primei reduceri.

“(1) Orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț.

Advertisement

(2) Prețul anterior înseamnă prețul cel mai scăzut practicat de comerciant pentru o perioadă de timp de cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea reducerii de preț.

(3) Statele membre pot prevedea norme diferite pentru bunurile susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid.

(4) Dacă produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, statele membre pot prevedea, de asemenea, o perioadă de timp mai scurtă decât cea menționată la alineatul (2).

Advertisement

(5) Dacă reducerea de preț este majorată treptat, statele membre pot prevedea ca prețul anterior să fie considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț”, este textul adoptat și care va trebui transpus și de țara noastră în legislație. Directiva care primește modificări e transpusă momentan la noi în țară prin Hotărârea Guvernului nr. 947/2000, însă cadrul legal la care ne raportăm când vorbim de prețuri și reduceri este, în principal, Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață.

Anterior, Consiliul Concurentei observase ca prețul tăiat afișat de comercianții online e mai mare decat prevede legea ca ar trebui în cazul a circa 80% din produsele monitorizate. Mai mult, cu ocazia Black Friday, la 29% dintre produsele monitorizate de inspectorii de concurență s-a constatat că prețul tăiat a fost mai mare chiar decât preţul maxim practicat în ultimele 30 de zile.

sursa

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. goe

    noiembrie 12, 2019 at 15:26

    (5) Dacă reducerea de preț este majorată treptat, statele membre pot prevedea ca prețul anterior să fie considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț

    Aici mi se pare ca pot aparea informatii inselatoare.
    La fel cum un produs alimentar e perisabil si trebuie sa scazi pretul pentru a-l vinde cand se apropie de perioada de valabilitate; tot asa e si la produse electronice si electrocasnice – chiar si pretul de productie scade in timp, creste yield-ul, componentele se ieftinesc, plus ca dupa ce se amortizeaza unele componente fixe (R&D, utilaje, marketing), orice bucata vanduta este un bonus pentru producator.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des