baterie

Ce sa faci daca ai luat virusi pe telefonul mobil si apare blocat

Ce sa faci daca ai luat virusi pe telefonul mobil si apare blocat
Last updated:

Virus detectat, telefonul este blocat, cartela SIM blocata si alte mesaje ciudate pe care le poti primi atunci cand ti-e lumea mai draga. Initial, te poti speria si te intrebi daca nu cumva telefonul tau s-a umplut de virusi care-ti pot fura datele sau mai rau, care-ti pot ingreuna sistemul de operare.

Din fericire, mai rar se intampla asta si mesajele la care ne referim nu sunt chiar adevrate. Mai exact, “virus detectat” nu inseamna neaparat ca telefonul a luat virusi. Nu comparam sistemul de operare Android cu Windows, pe cel din urma chiar exista virusi periculosi care pot duce pana la imposibilitatea de a mai putea controla calculatorul.

Virus detectat telefonul este blocat

Pe telefon, mesajele de genul “Atentie, virus detectat” sau “Telefonul este blocat” pot fi privite mai relaxat. Le primim in special in browser si in special daca folosim Chrome. Mult spus virus, sunt pur si simplu mesaje inofensive care te sperie.

Ele apar dupa ce vizitezi site-uri dubioase, cele care iti promit filme gratuite, descarcare de melodii de pe youtube, tot felul de jocuri, etc. Se mai poate intampla ca fara sa vrei, sa se instaleze anumite fisiere apk., unele prin care sa primesti reclame direct in launcher. Daca esti in acest caz, urmeaza acest tutorial.

Cum faci sa eviti aceste mesaje super dubioase? Fie nu mai accesezi acele site-uri, fie inchizi paginile noi din browser ce se incarca in fundal. Este simplu pe Chrome. Spre exemplu, daca accesezi un site de vizionat filme si dai play pe film, vei vedea ca pana acesta sa inceapa, se va deschide o noua fila (sau mai multe) de internet.

Ce inseamna mai multe file noi in Google Chrome? Am atasat mai jos o captura de ecran, observati cum am deschise 3 site-uri si pot accesa oricand unul dintre ele. Apas pe iconita ce semnaleaza numarul lor si aleg pagina dorita. La fel se intampla si in cazul in care se deschid filele nedorite, cele cu  “virusi”.

Tot ce trebuie sa faci, este sa apesi pe acel X si pagina se inchide. In cele mai multe cazuri, scapi de mesajul alarmant si totul revine la normal. Important este sa nu accesezi in continuare acel site, se poate ajunge pana in momentul in care vei fi nevoit sa repornesti fortat telefonul.

Ce sa faci daca ai luat virusi pe telefonul mobil si apare blocat

Daca atunci cand ai terminat sesiunea web, deschizi browserul din nou si vezi ca tot nu scapi de mesajele alarmante, trebuie sa stergi aplicatia sau sa stergi memoria cache/datele stocate. Poti dezinstala si aplicatia pentru linistea ta si sa o instalezi din Google Play.

Mai exista o metoda pe care o recomand. Inainte de a accesa un website pe care-l consideri dubios, poti verifica simplu daca exista un certificat SSL pentru el. Spre exemplu, pentru androidro.ro, platesc anual o taxa pentru a avea site-ul securizat.

Ce sa faci daca ai luat virusi pe telefonul mobil si apare blocat

Apesi pe lacatelul semnalat in capturile de mai jos si vezi daca este o conexiune securizata. Daca lacatelul este inchis, totul este ok. Daca este deschis, mai bine iesi de pe acel website si nu-l mai accesezi vreodata!

sursa foto 1