Connect with us

Stiri despre telefoane

Virusul FluBot iti fura datele cardului salvate pe telefon

Published

on

Stiti momentele acelea in care vrei sa platesti ceva online si te trezesti ca Google ti-a salvat datele cardului? Multi nu stiu de ce se intampla asta si nici cum au facut sau cum sa-si stearga acele carduri salvate in telefon. Am sa fac un tutorial in care am sa va arat.

Dar Google este o companie mamut, una care investeste milioane/miliarde de USD in securitate si afland asta, ar trebui sa ne simtim mai bine. Insa, exista “baieti destepti” care investesc mult mai putin in softuri menite sa fure datele personale, parole si carduri bancare.

Probabil ca acest soft nu este unul complicat de realizat. Iti trimite un SMS cu un link, utilizatorul da click pe acel link fals, in telefon intra acest malware si de aici mai departe, numai norocul te poate salva de la o paguba.

Advertisement

Ar fi vorba despre o aplicatie care iti va cere accesul la agenda (asa cum cer toate aplicatiile) si apoi, aplicatia de tip malware incepe sa trimita SMS-uri false. Mesajul este cat se poate de inselator, dar si banal. Dai click pe linkul primit si telefonul este infectat.

Virusul ce iti fura datele cardului salvate pe telefon

Deja Orange si Vodafone au inceput sa trimita mesaje de avertizare, operatorii ne sfatuiesc sa nu deschidem acel link, mai ales daca nu asteptam niciun colet. Si chiar daca am astepta un pachet, cea mai sigura metoda de a verifica parcursul este sa intram direct pe platforma curierului.

Cum sa te protejezi sau cum sa-ti protejezi telefonul?

1 – Nu da click pe linkurile suspecte.

Advertisement

2 – Activeaza Google Play Protect (setari/Google/securitate).

3 – Eventual, nu salva cardurile in telefonul mobil, poze cu acesta sau cu codul PIN.

4 – Daca simti ca ceva nu este ok, singura metoda de a scapa de aceasta aplicatie este sa revii la setarile din fabrica (hard reset).

Advertisement

5 – Important – In cazul in care vrei sa dai un hard reset, NU efectua o copie de rezerva! Daca faci asta (si exista optiunea), nu vei face decat sa copiezi si virusul in backup si sa-l readuci la viata cand restabilesti datele.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des