baterie

Am extins memoria RAM a unui telefon! Este mai performant?

Am extins memoria RAM a unui telefon! Este mai performant?

Am extins memoria RAM a unui telefon! Este mai performant? – Nu stiu daca ati auzit pana acum, insa sunt unii producatori de telefoane mobile care au inventat acest mic truc. Pentru a avea mai mult RAM, utilizatorul o poate extinde si se va folosi de memoria interna.

Am pus mana pe un astfel de telefon (flagship OPPO FIND X5 PRO), m-am uitat prin meniu, am gasit setarile respective, am adaugat mai mult RAM si apoi, am facut niste teste de performanta. M-am bazat pe AnTuTu si pe Geekbench 5, poate cele mai populare unelte cand vine vorba despre benchmark.

Am extins memoria RAM a unui telefon! Este mai performant?

Telefonul acesta oricum are 12GB RAM si procesor Snapdragon 8 Gen 1, adica este un ultra smartphone in materie de performanta si nu cred ca avea nevoie de mai multa cantitate RAM. Dar daca producatorul a integrat asa ceva in meniu, de ce sa nu ne jucam putin pe acolo?

Cum functioneaza? OPPO a introdus tehnologia in data de 31 mai 2021, o funcție auxiliara care permite utilizatorilor sa converteasca temporar o parte din memoria interna (ROM) a telefoanelor in memorie RAM. Utilizatorii vor avea, de asemenea, libertatea de a regla volumul de expansiune, cu trei niveluri de ajustare.

Am extins memoria RAM a unui telefon! Este mai performant?

Odata activata functia, cantitatea de stocare interna selectata va fi convertita in RAM virtual. Cu RAM Expansion, utilizatorii se pot bucura performante crescute in jocurile ce solicita intensiv memoria RAM, in aplicatiile mobile de editare foto sau video, etc. Interesant si de salutat ca un producator se gandeste si la asa ceva, mai mult ca sigur ca dezvoltarea de solutii de acest gen costa destul de mult.

Acum, sa vedem daca si in testele de benchmark acest OPPO FIND X5 PRO obtine rezultate diferite. Am rulat aplicatiile cu 12GB RAM si apoi, am mai adaugat inca 7GB si am retestat. In total, ar fi 19GB RAM! Dar retineti, este vorba despre RAM virtual. Si inca o precizare importanta:

Aceste doua aplicatii, AnTuTu si Geekbench, sunt unele care nu dau punctaje “batute in cuie”. Mai exact, daca as testa telefonul de 10 ori, probabil ca as obtine 10 rezultate diferite. Si inca ceva, probabil ca aceste aplicatii nu recunosc aceasta memorie virtuala.

AnTuTu – inainte si dupa

Prima captura ne arata scorul obtinut cu memoria de 12GB RAM. Apoi, am extins virtual cu inca 7GB si asa cum vedeti, in mod oarecum ciudat, scorul este mai mic.

Am extins memoria RAM a unui telefon! Este mai performant?

Geekbench – inainte si dupa

Prima captura ne arata rezultatele obtinute cu 12GB RAM. Captura urmatoare este cea facuta cu inca 7GB virtuali si observam un scor mai mare in single-core, dar mai mic in multi-core.

Am extins memoria RAM a unui telefon! Este mai performant?

Deci, asa cum precizam anterior, posibil ca aceste 2 aplicatii sa nu tina cont de memoria RAM virtuala sau sa nu o recunoasca. Asa cum sustine OPPO, cred ca avantajele se vad in alte aplicatii mai complexe si in unele jocuri. Oricum ar fi, acest OPPO FIND X5 PRO este o bestie de telefon. Scump, dar mega dotat si performant. Revin cu review complet pentru smartphone.