Connect with us

Aplicatii telefoane Android

Aplicatii radar meteo, fulgere in timp real pe telefon, 2020

Published

on

Aplicatii radar meteo, fulgere in timp real pe telefon – Mai ales in perioada primaverii si a verii, trebuie sa fim atenti la prognoza meteo si la fenomenele periculoase ce pot aprea. Exista surse oficiale ce ne informeaza cu privire la aceste evenimente, insa nu ar strica sa avem instalate si cateva aplicatii.

De-a lungul timpului, am folosit si testat cateva aplicatii de acest gen. De data aceasta, ne vom referi inclusiv la cele ce ne prezinta in timp real fronturile atmosferice si fulgerele. Mai pe intelesul tuturor, putem observa cam pe unde sunt norii, in ce directie se indreapta si la ce fel de precipitatii sau fenomene ne putem astepta.

Celule de furtuna, avertizari in timp real, fulgere, vreme severa, vant, temperaturi extreme, etc.

Advertisement

Storm Radar: Hartă meteo

Este o aplicatie gratuita in Google Play, dezvoltata de catre cei de la The Weather Channel. Iti pune la dispozitie o harta interactiva ce poate fi customizata, iti ofera inclusiv un istoric (8 ore) a fenomenelor, dar si o prognoza, tot pentru urmatoarele 8 ore.

Radar meteo de inalta rezoluție, radar estimat pentru urmatoarele 6 ore, prognoza si conditiile actuale, o analiza detaliata a fenomenelor meteo severe iminente, inclusiv ora de sosire, clasificarea intensitații, componente detaliate ale furtunii (vant, grindina, descarcari electrice și tornade), viteza și direcția furtunii, rata precipitațiilor, date privind funcția de urmarire a furtunii, etc.

Aplicatii meteo gratuite

Detalii legate de temperatura resimtita, umiditate, presiune atmosferica, indice UV, apus/rasarit, prognoza pe ore/zile, inclusiv viteza vantului, cantitatea de precipitatii, etc.

Advertisement

Poate fi folosita inclusiv in Romania, iti poate detecta automat locatia sau o poti seta tu in mod manual. Iata si cateva capturi de ecran (meniu in limba romana):

Blitzortung Lightning Monitor

Este inca o aplicatie disponibila gratuit in Google Play, insa ceva mai simpla. Se ocupa numai de fulgere. Astfel, daca esti interesat de astfel de fenomene atmosferice, o poti instala.

Ai acces la istoric al fulgerelor, inclusiv in Europa/Romania. Iti arata numarul lor, regiunea in care au avut loc, ora exacta si numarul. In meniul de setari exista si posibilitatea de a porni alertele. In acest mod, vei fi informat in momentul in care au loc descarcari electrice langa locatia ta.

Advertisement

In cazul in care nu vreti sa va incarcati memoria telefonului sau poate nu doriti sa apelati la o aplicatie, va puteti indrepta atentia catre anumite site-uri, cele specializate.

Aplicatii radar meteo, fulgere in timp real pe telefon, DSU 2019

ANM

Administrația Naționala de Meteorologie, sursa de informare principala in Romania. Practic, toate televiziunile si ziarele prezinta datele meteo emise de catre cei de la ANM. Desi Romania ar fi putut dezvolta o aplicatie oficiala ANM, aceasta nu exista in Google Play.

Totusi, ANM are un website bine pus la punct, informatiile prezentate sunt multe, destul de complexe si de utile. Astfel, ai acces gratuit la prognoza meteo pe regiuni (pana la 5 zile), mesaje de vreme severa imediata, atentionari meteorologice sau cele de tip nowcasting.

Advertisement

Ei sunt cei ce emit codurile galbene/portocalii/rosii. Apoi, sunt prezente hartile ce indica harta valorilor de temperatura (in fiecare ora), temperatura resimtita, indicele de racire, grosimea stratului de zapada, harda radar Romania, imagini din satelit, temperatura maxima/minima din ziua anterioara, etc.

DSU

Revenim putin la aplicatiile din Google Play si ne indreptam atentia asupra uneia oficiale. Este vorba despre DSU – aplicația oficiala a Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Putem spune ca este o punte intre utilizator si ANM, Administrația Naționala de Meteorologie. Cand acestia emit avertizari sau mesaje de tip nowcasting, cei de la DSU vor informa populatia prin mesaje de tip “push notification”.

Advertisement

Asta inseamna ca vei primi o alerta pe telefon in momentul in care sunt preconizate fenomene periculoase, situatii din trafic sau dezastre naturale. Este important de mentionat ca poti seta sa primesti alerta numai pentru judetul in care te afli, nu pentru toata tara.

Aplicatii vremea pe telefonul mobil

Este prezenta si o sectiune in care utilizatorii pot raporta (si prin poze) diferite situatii, incendii, inundații, accidente, dar si una de informare privind modul de intervenție și comportamentul ce trebuie adoptat in situațiile critice, in timpul dezastrelor naturale etc.

Iata si cum arata interfata aplicatiei DSU.

Advertisement

Lightningmaps.org

Nu este o aplicatie pentru telefonul mobil, este un simplu website ce ne arata harta descarcarilor electrice. Este totusi simplu de utilizat, are pagina principala bine pusa la punct si cu informatiile de care avem nevoie.

Sunt disponibile inclusiv animatii, arhive si statistici incepand din anul 2011 si pana in prezent, incusiv din Romania.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Anonim

    iunie 27, 2019 at 16:16

    Am Storm Radar de o lună și merge foarte bine mai ales cu furtunile și ploile din ultimele zile .Păcat că face predictie doar pentru 6 ore.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des